Transexuální roadmovie dnes na ČT

Praha - Americký snímek vyprávějící o nekonečné odvaze jít za svým vnitřním "já" nominovaný na dva Oscary nabídne dnes od 20:30 ČT 2. Film Transamerika z roku 2005 bude dalším snímkem uvedeným v cyklu Americké nezávislé léto.

Transsexuál Bree šetří každý dolar na vytouženou operaci, která z něj konečně udělá ženu. Jednoho dne zvedne telefon a dozvídá se, že jeho syn Toby sedí ve vězení v New Yorku. Neochotně se tedy vydává do New Yorku, kde syna dostane beze slova vysvětlení a Toby jej považuje za potrhlou misionářku.

Transamerika (Transamerica)

Scénář a režie: Duncan Tucker

Hrají: F. Huffmanová, K. Zegers, F. Flanaganová, E. Peňaová, G. Greene

USA 2005, 99 minut

Bree nevidí důvod, proč něco vysvětlovat a Toby chce co nejdříve zmizet do Los Angeles. Rozhodnou se tedy, že pojedou spolu, přičemž Bree má v plánu vysadit Tobyho u pěstounů. Začíná trans-americká cesta, která oběma připraví nejedno překvapení.

Americké drama vypráví o následování cesty svého vnitřního já, ať je jakkoliv výlučná a pro společnost nepochopitelná. Film posbíral řadu ocenění na festivalech především díky skvělému výkonu Felicity Huffmanové, která byla za svoji postavu Bree nominována na Oscara. Další nominaci si vysloužila ústřední píseň z filmu.