Invaze 68 pohledem Josefa Koudelky

Praha - Dosud nejširší výběr snímků Josefa Koudelky ze srpna 1968 hostí Staroměstská radnice. Do 13. září zde bude k vidění kolem 140 fotografií, vybraných z monografie vydané v březnu v České republice a dalších osmi zemích. Pro tuto knihu se světoznámý fotograf českého původu ponořil mezi tisíce snímku, které během srpnového týdne pořídil, a mnohé fotografie se tak poprvé dostaly na světlo.

„Myslím, že jsem nafotografoval kolem 250 filmů. Ne všechny jsou ale tak akční, je na nich i spousta obyčejné dokumentace,“ řekl Koudelka. Tehdy třicetiletému fotografovi se podařilo pořízené negativy tajně vyvézt ze země. V roce 1969, k prvnímu výročí invaze, byly některé snímky zveřejněny agenturou Magnum Photos v mnoha mezinárodních časopisech, aniž bylo uvedeno autorovo jméno. Až v roce 1984, po smrti svého otce a v době, kdy hrozba pro jeho rodinu pominula, Koudelka poprvé veřejně přiznal autorství těchto snímků.

„Vůbec mě nemrzelo, že lidi nevěděli, že fotografie jsou moje, jsem rád, že jsem se jako emigrant stal známým jiným tématem,“ říká dnes Koudelka a připouští, že snímky nezapadají mezi jeho fotografie z daného období, kdy se věnoval divadelní fotografii. „I když někteří lidé zase říkají, že jsem na nich vlastně zachytil divadlo, tragédii, možná tu tedy je nějaká spojitost,“ říká.

Josef Koudelka, který dnes patří k nejvýznamnějším světovým fotografům, vloni po téměř čtyřiceti letech prošel svůj archiv a vybral pro knihu 249 fotografií, z nichž většina nebyla nikdy publikována. Kniha obsahuje také texty oficiálních prohlášení, dobová svědectví a text objasňující historické události srpna 1968. Výstava pak představuje zhruba polovinu fotografií z knihy, podle jejích autorů těch nejpodstatnějších.

Na Staroměstské radnici jsou k vidění tisky, nikoli originály. Stejná výstava se již konala v italském Milánu, v září bude v New Yorku a chystá se do dalších měst včetně Washingtonu. O knihu, zamýšlenou původně výhradně pro české prostředí, už projevili zájem i japonští nakladatelé.

Koudelka získal mnoho významných ocenění, je zastoupen v řadě světových muzeí. V zahraničí vytvořil mimo jiné soubor Exily, od roku 1986 pracuje i s panoramatickým formátem, ve kterém nafotografoval soubor Chaos. Od roku 1974 je řádným členem agentury Magnum Photos, má české a francouzské občanství.

„Dnes mám řadu projektů, právě jsem se vrátil z Izraele, tam mám nabídnutý projekt na dva roky, předtím jsem byl půl roku ve Spojených státech, ve Španělsku a v Rumunsku,“ říká fotograf. Stále používá klasický fotografický materiál, podle svých slov proto, že není klasickým reportérem a chce, aby fotografie z různých období mohl skládat k sobě - proto nemůže změnit techniku. „Jinak proti digitálu nic nemám,“ říká.