Legenda heavy metalu Iron Maiden opanovala Slavii

Praha - Britská metalová kapela Iron Maiden dnes svým zhruba dvouhodinovým vystoupením nadchla více než 30 tisíc fanoušků na pražském stadionu Slavie. V Praze vystoupila skupina pojmenovaná Železná panna podle středověkého mučícího nástroje v rámci turné Somewhere Back In Time World Tour. Rozdovádění příznivci si vytleskali několik přídavků. Na novém turné hraje legendární kapela především své slavné hity z 80. let.

Publikum se vyřádilo při pyrotechnickými a světelnými efekty doprovázené skladbě Number of the Beast a téměř všichni se připojili ke sborovému zpěvu při Run to the Hills nebo Fear of the Dark.

Koncert zahájilo očekávané intro v podobě skladby Churchill's Speech využívající projev bývalého britského premiéra Winstona Churchilla. Zpěvák Bruce Dickinson, který ve čtvrtek oslavil 50. narozeniny, po stržení černé opony zaujal hned první skladbou Aces High. Dickinson, jehož hlas bývá přirovnáván k siréně při leteckém náletu, od začátku vystoupení opanoval pódium vyzdobené ve staroegyptském stylu.

V roli předskokanů se jako první představila tuzemská metalová formace Salamandra, kterou ve spolupráci s managementem Iron Maiden vybrali posluchači Rádia Beat. Téměř zaplněný stadion skandující netrpělivě „Maiden, Maiden“ poté bavila Lauren Harrisová, dcera zakladatele Iron Maiden a baskytaristy Stevea Harrise.

V hledišti stadionu Slavie se na kapelu známou svým kladným vztahem ke kopané přišlo podívat mnoho fotbalistů. Do konkurenčního prostředí se dostavili i bývalí hráči Sparty Petr Kouba a Horst Siegl.

Turné kapela zahájila v únoru v Indii, vystoupila také v Austrálii, Japonsku, USA i v Latinské Americe. Pořadatelé očekávají, že show uvidí celkem více než 1,5 milionu lidí a kapela nacestuje více než 150.000 kilometrů. Do Čech se Iron Maiden přesunuli po čtvrtečním vystoupení na stadionu Gwardia ve Varšavě.

Iron Maiden nedávno požádali, aby byli vyňati z nominace na ocenění Vodafone Live Music Awards udělovaná za nejlepší živé hudební počiny. Navrhnuti byli v kategorii nejlepší návrat na pódia. Iron Maiden ale tvrdí, že ve skutečnosti nikdy nepřestali vystupovat. Na tuzemských pódiích jsou častým hostem. Iron Maiden letos vystoupili v Ostravě, v české metropoli hráli naposledy před dvěma lety.

Metalová legenda Iron Maiden vznikla v roce 1977 v Londýně. Své hvězdné období zažila po roce 1982, kdy s ní vystupoval Bruce Dickinson. Zpěvák soubor v roce 1993 opustil a věnoval se sólové dráze, později se však vrátil a dosud v sestavě vydržel.

Iron Maiden natočili 14 studiových alb, kterých se prodalo několik desítek milionů kopií. Kromě Dickinsona do Prahy přijeli také baskytarista Steve Harris, kytaristé Dave Murray, Adrian Smith a Janick Gers a bubeník Nicko McBrain.