O víkendu začne festival Dvořákova Praha

Praha - Celkem 15 komorních a orchestrálních koncertů i recitálů nabídne první ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Ve Dvořákově síni Rudolfina začne v soboru 16. srpna a potrvá do 4. září. Na přehlídku, zaměřenou podle pořadatelů na náročné české diváky a ne na turisty, zatím zbývá asi 50 procent vstupenek.

Přehlídka by měla oslavit také tvorbu Antonína Dvořáka, proto na více než polovině koncertů zazní jedna z jeho skladeb. „Naší snahou je přivést do Prahy špičkové interprety,“ řekl za organizátory festivalu Vladimír Darjanin.

Sobotního zahajovacího koncertu se ujme Česká filharmonie pod taktovkou dirigenta Iona Marina. Přednese Dvořákovu Novosvětskou a předehru Karneval, poté s předním pianistou Ivanem Moravcem Schumannův Koncert a moll. Tento koncert je již vyprodaný.

Nováček mezi festivaly přivede do české metropole i například berlínské Kvarteto Artemis nebo smyčcové španělské kvarteto Cuarteto Casals, které se českému publiku představí poprvé. Českou kvartetní scénu zastoupí prestižní Škampovo kvarteto.

Pozornost kritiků se mimo jiné soustředí i na závěrečný koncert, který by se měl stát vrcholem přehlídky. Královský filharmonický orchestr z Londýna bude řídit Charles Dutoit a sólistou večera bude český violoncellista Jiří Bárta.

Pro diváky do 26 let otevřel festival Klub mladých, který členům umožní finančně výrazně zvýhodněné návštěvy koncertů - za paušální poplatek 50 Kč může člen klubu navštívit až 7 vybraných koncertů, ve kterých je rovnoměrně zastoupena orchestrální tvorba, recitály i hudba komorní. Registrace je možná na internetových stránkách festivalu do 15. srpna.

Festival disponuje přibližně pětadvacetimilionovým rozpočtem, do něhož z jedné třetiny přispívá pražský magistrát a ministerstvo kultury a zbytek tvoří příspěvky sponzorů. Příští rok by měla přehlídku navštívit drážďanská Staatskapelle s šéfdirigentem Fabiem Luisim a čínský pianista Lang Lang.