Šestý film o Harrym Potterovi dostal odklad, do kin půjde až za rok

Los Angeles - Filmoví fanoušci, kteří se těšili na šestý díl filmového zpracování příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, si budou muset ještě rok počkat. Film se měl dostat na plátna kin letos v listopadu, filmové studio Warner Bros ale dnes oznámilo, že se tak stane až 17. července 2009. Letní premiéry jsou pro studio prý výhodnější.

Uvedení filmu do kin v letním období se osvědčilo například u pátého dílu ságy o Harrym Potterovi, a tak to chce Warner Bros zkusit i se snímkem Harry Potter - Princ dvojí krve. Navíc je podle prezidenta společnosti Alana Horna třeba překonat i následky stávky scénáristů z minulé zimy. „Stejně jako všechna studia i my pociťujeme stále dopady stávky scénáristů, která ovlivnila přípravu scénářů pro další filmy, změnila podmínky konkurence v roce 2009 a nabídla nové příležitosti, kterých chceme využít,“ vysvětlil.   

Osmiměsíční odklad uvedení šestého filmu o Harrym Potterovi určitě hodně zklame miliony fanoušků brýlatého čaroděje po celém světě, kteří na filmovou verzi šestého dílu ságy spisovatelky J.K. Rowlingové čekají již více než rok.

Knižní vydání příběhů čarodějnického učně z Bradavic obsahuje sedm dílů, ale studio Warner Bros se rozhodlo natočit z posledního dílu nazvaného Harry Potter a relikvie smrti dva filmy. Ty se objeví v kinech v roce 2010 a 2011.

Pět předchozích filmových dílů Harryho Pottera, který se stal mezinárodním literárním i filmovým fenoménem, vyneslo v celém světě 4,5 miliardy dolarů (téměř 75 miliard korun). Ve světě se prodalo na 350 milionů knih o Potterovi a všechny díly byly přeloženy asi do 65 jazyků, včetně češtiny.