Skupina R.E.M. sklidila v pražském Edenu ovace

Praha - Téměř dvouhodinovou směsici starších i novějších hitů nabídla v neděli večer divákům kapela R.E.M., která koncertovala na fotbalovém stadionu Slavie v pražském Edenu. Vystoupení americké formace sice nepřilákalo pořadateli očekávaných 20.000 diváků, přítomní však kapelu odměnili velkými ovacemi.

Zpěvák Michael Stipe, oblečený do typického kvádra s úzkou kravatou, a jeho spoluhráči zahráli starší písně i mnoho skladeb z nejnovějšího alba Accelerate. Na úvod zazněla skladba These Days z roku 1985 následovaná novinkou Living Well Is the Best Revenge a starší What's the Frequency, Kenneth? z desky Monster. S velkým ohlasem publika se setkal také hit Drive z úspěšného alba Automatic For The People.

Součástí programu, který na současném turné R.E.M. často obměňují, jsou především svižnější skladby, publikum v Praze však rozsvícenými mobilními telefony reagovalo i na pomalejší pasáže, například úvod skladby Hollow Man. Koncert zakončila Píseň Man On The Moon známá z filmu Muž na Měsíci českého režiséra Miloše Formana.

Stipe se během zpěvu několika písní stačil pozdravit podáním ruky s nadšenými diváky v prvních řadách a v jednom z přídavků se jako zpěvák předvedl také baskytarista Mike Mills. V závěru koncertu nechyběl očekávaný největší hit kapely Losing My Religion, který roztancoval velkou část publika, v němž podle odhadů bylo zhruba 15.000 lidí.

R.E.M., kteří se po odchodu bubeníka Billa Berryho prezentují jako trojice, a na místo bubeníka dočasně obsadili Billa Rieflina, v Praze vystoupili počtvrté. Přijeli z Maďarska, kde se v sobotu zúčastnili festivalu Sziget. Z české metropole budou R.E.M. pokračovat do německého Stuttgartu, kde svou show předvedou 19. srpna.

V roli předkapely zahráli britští The Duke Spirit. Kapela s blonďatou zpěvačkou Lielou Mossovou nabídla písně ze svého druhého alba Neptune.

Skupinu R.E.M. založili v roce 1980 zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, bubeník Bill Berry a baskytarista Mike Mills. Celosvětovou popularitu jim v roce 1991 přineslo album Out of Time s patrně největším dosavadním hitem skupiny Losing My Religion. Úspěšné bylo o rok později i Automatic For The People. Na velký komerční i umělecký úspěch počátku 90. let se však R.E.M. nikdy nepodařilo navázat. Letošní novinka Accelerate vyvolala kladné ohlasy a podle mnoha odborníků vrátila kapelu mezi nejrespektovanější soubory současné rockové scény.