ČT uvede dokument o úloze Liberce v srpnu 1968

Praha - Tanky Varšavské smlouvy mířily 21. srpna z Polska do Prahy přes Liberec. Střílet se zde začalo už o půl jedné v noci a obyvatelé města reagovali okamžitě - zbavovali ulice názvů, falšovali dopravní ukazatele a posílali okupanty místo do Prahy do Jizerských hor. Po ostrých střetech s vojsky a nehodách zůstalo 11 mrtvých a řada raněných. Po událostech pátrala dokumentaristka Jana Hádková ve svém snímku Liberecká svědectví - jiné osudy, který nabídne 26. srpna od 21:45 ČT 1.

„Českou televizi oslovila liberecká společnost Spacium - chystala velký projekt ke 40. výročí okupace, jehož součástí měl být i dokumentární film,“ vysvětluje Hádková počátky dokumentu. V přípravě již byla i kniha, zaznamenávající vzpomínky pamětníků. V dokumentu zazní i hlas Václava Havla, který se v Liberci 21. srpna náhodou ocitl společně s Janem Třískou (přijeli sem na vernisáž z Hrádečku) a okamžitě se zapojili do odboje.

„Dodnes se neví, zda šlo o armádu německou, polskou či sovětskou, vojáci v první várce vůbec nemluvili,“ říká Hádková a dodává, že Liberečané se dokonce domnívali, že se koná další okupace Německem.

První den v Liberci zahynulo šest lidí, v dalších dnech přibyly další tři oběti, jejich pohřeb se konal 24. srpna. K obětem okupace se počítají ještě babička s vnučkou, které uhořely při explozi vojenské cisterny ve vesnici blízko Liberce.

Vydáno pod