Kosmopolitní japonská houslistka zahraje poprvé v Praze

Praha - Na festivalu Dvořákova Praha dnes večer vystoupí světoznámá japonská houslistka Sayaka Shoji. V doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Vladimíra Válka přednese Koncert pro housle a orchestr D dur od Johannese Brahmse a Symfonii č. 6. h moll - "Patetickou" P. I. Čajkovského. Houslistka (nar. 1983) v šestnácti letech zvítězila jako první japonský umělec v Paganiniho soutěži v Janově, kde se zároveň stala jejím nejmladším vítězem. Před českým publikem dnes vystoupí poprvé.

„Nepocházím z muzikantské rodiny, moje matka je malířka. Studovala malířství v Itálii, kam jsme se přestěhovali. Právě během jejích studií jsem měla možnost poslouchat různou hudbu, a tím jsem si oblíbila housle. Byla jsem to vlastně já, kdo matku požádal, aby mi pořídil tento hudební nástroj. Nejdříve jsem chodila na hodiny klavíru, ale moc mě to nebavilo. U houslí jsem cítila, že můžu něco udělat, dokázat,“ vzpomíná houslistka, která studovala nejdříve na Accademia Musicale Chigiana, poté jí stipendium umožnilo pobyt v Izraeli u Schlomo Mintze a své vzdělání završila na Vysoké hudební škole v Kolíně u Zakhara Brona. Zvítězila v řadě prestižních mezinárodních soutěží včetně Mozart Junior Competition ve Vídni (1995) nebo Viotti Valsesia International Competition (1999).

Dnes Shoji pravidelně vystupuje pod taktovkou špičkových dirigentů jakými jsou Wolfgang Sawallisch, Pinchas Zukerman, Eliahu Inbal nebo Myungh-Whun Chung. Je zvána na renomované festivaly (Salcburk, Lucerne, Estate Musicale del Garda, Folle Journée v Nantes a Tokio) a jejími partnery na komorních koncertech jsou mezi jinými Magdalena Kožená, Hélène Grimaudová nebo Jiang Wang. V Japonsku hrála i s  Českou filharmonií.

V roce 2005 a 2006 podnikla rozsáhlá turné s Tokijskou filharmonií po Asii a Jižní Americe. V USA debutovala v roce 2003 s Losangeleskou filharmonií a Zubinem Mehtou a v New Yorku poprvé vystoupila v roce 2004 s Newyorskou filharmonií a Lorinem Maazelem. Umělkyně hraje na housle Stradivari „Joachim“ z roku 1715, které jí zapůjčila nadace Nippon Music Foundation.

„S Dvořákem jsem se poprvé setkala už na základní škole. Byla zde školní kapela, kde jsme hráli Dvořákovu Novosvětskou a chtěli ji předvést na školním festivalu,“ vzpomíná houslistka a dodává, že od českého skladatele měla v repertoáru několik jeho skladeb, nahrála například jeho Čtyři romantické kusy pro housle a klavír. „Dvořákovy skladby mám velmi ráda. Opravdu jeho hudbu obdivuji; oblíbenými jsou klavírní kvarteta a kvinteta,“ říká.

Program večera

Johannes Brahms: Koncert pro housle a orchestr D dur op. 77

Petr Iljič Čajkovskij: Symfonie č. 6 h moll op. 74 „Patetická“