V Červeném Kostelci skončil Mezinárodní folklorní festival

Červený Kostelec - V neděli skončil 54. ročník Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci ve východních Čechách. Během pěti dní se na něm v krásném přírodním areálu představilo osmnáct souborů ze čtyř kontinentů. Od roku 1997 je zařazen jako jeden z hlavních festivalů, které jsou každoročně pořádány pod patronací mezinárodní organizace lidového umění patřící pod UNESCO.

Nejednou musí divák v Červeném Kostelci sáhnout po atlase a hledat, kde se nachází stát, odkud soubor vlastně přijel. Takovou hádankou byly letos Kapverdské ostrovy. S Kapverďany si zatančilo a zahrálo i šest českých děvčat. „Rytmus je univerzální. Proč nevzít české dívky, které znají mazurku, do afrického víru. Spojujeme tak kultury,“ řekl vedoucí sboru z Kapverdských ostrovů John Pires.

Pozdrav přinesli na festival hudebníci a zpěváci také z Japonska, Taiwanu nebo novozélandští Maorové. Podle starosty Červeného Kostelce Petra Mědílka chce festival divákům ukázat tradice nejen českého a slovenského lidu, ale i exotických zemí.

„Velmi mě těší, že vidím mezi návštěvníky veliké množství dětí a mladých lidí. Návštěvnost našich festivalů byla v loňském roce 1 300 000 lidí,“ sdělil předseda Folklórního sdružení ČR Zdeněk Pšenica.

Kostelecký festival je nejstarší národopisnou přehlídkou v Česku a patří mezi 59 akcí v kalendáři Folklórního sdružení. Po čase opět zasáhl do programu festivalu válečný konflikt. Nepřijel proto soubor z Gruzie.