Skupina Nanohach a choreograf Nigel Charnock uvedou společné dílo

Praha - Slavný britský tanečník a choreograf Nigel Charnock připravil se členy skupiny Nanohach novou inscenaci Miluj mě. V díle, zabývajícím se různými podobami lásky a jejím podmiňováním, se tanečníci nejen pohybují, ale i mluví a zazní zde i několik básní. Premiéra představení bude v pátek 12. září v divadle Ponec.

Věta řečená obyčejným jazykem

Nigel Charnock:

„Lidé spíše než lásku hledají důvod, proč někoho milovat nebo proč být milován - 'budu s tebou, když…'; myslím, že láska ke kočičkám, pejskům či malým dětem je upřímnější než láska mezi dvěma dospělými“.

Podle Charnocka je v představení důraz kladen na obsah a nikoli na formu, inscenace nebude přehlídkou čistých tanečních forem a je určena běžným divákům. Každý by se podle choreografa měl najít v tom, co bylo tvůrcům inspirací: první týdny a měsíce zamilovanosti, kdy je člověk jako u vytržení, které ale časem vyprchá; to, jak se lidé sice láskou trápí, ale trápí se rádi a jejich smutek je plný sladkobolného soužení; láska, která přijde až po letech soužití. "Miluj mě chce být větou, která je řečena obyčejným jazykem a patří všem," říká Charnock.

Taneční divadlo Nanohach založilo v Praze před čtyřmi lety několik tanečníků, převážně absolventů konzervatoře Duncan Centre. Záměrem zakladatelů skupiny bylo především zprostředkovat sobě i dalším českým tanečníkům spolupráci se zahraničními choreografy. To se jim daří - Charnock je už třetí po norské choreografce Karen Fossové a v tuzemsku žijící Rumunce Ioaně Moně Popoviciové. Během uplynulé doby si soubor získal oblibu tanečního publika i několik významných ocenění.

Taneční virtuóz 

Bývalý člen a zakladatel skupiny DV8 Physical Theatre Nigel Charnock se pražskému publiku představil již několikrát, naposledy s velikým úspěchem na loňském festivalu 4+4 dny v pohybu. Jako autor ve svých dílech prokazuje podle kritik velkou citlivost a smysl pro otevřenost a kvalitu vyjádření. 

Narodil se v Manchesteru, vystudoval London Contemporary Dance School. V roce 1986 spoluzaložil taneční soubor DV8 Lloyda Newsona, jehož působení silně ovlivnilo vývoj současného tanečního dění ve světě. O deset let později založil vlastní soubor The Charnock Company. V letech 2002-2005 působil jako umělecký ředitel Helsinki Dance Company, průběžně se věnuje výuce, psaní, režii i nahrávání CD.

Charnock při práci s tanečníky vytváří otevřený prostor, v němž jsou lidé stimulováni k osvobození svého těla a hlasu. Do každé své choreografie zahrnuje i tanečníky a prostředí. „Při spolupráci s tanečníky se snažím vytvořit prostředí, kde se cítí bezpečně a dostatečně svobodně na to, aby riskovali. Každá tato příležitost je jedinečnou šancí k odhalení výrazu. Jsou to chvíle, kdy se setkáváte se sebou samým a vnímáte všudypřímnou lásku,“ říká Charnock.