Sopranistka Kovalevska a dirigent Netopil dnes zahájí 126. sezonu ND

Praha - Český debut mezinárodně uznávané lotyšské sopranistky Maiji Kovalevské dnes zahájí další sezonu Národního divadla. Žačku slavné Mirelly Freniové doprovodí orchestr opery Národního divadla pod taktovkou Tomáše Netopila, budoucího šéfdirigenta operního souboru od sezony 2009/2010.

Program koncertu připomene hned dvě významná výročí. Prvním je 150 let od narození velikána italské opery Giacoma Pucciniho, z jehož tvorby zazní árie Mimi z Bohémy a orchestrální mezihry z prvotiny Le Villi a z Manon Lescaut. Dále koncert připomene 170. výročí narození Georgese Bizeta.

„Zastoupení Čajkovského fantazijní předehry Romeo a Julie vychází z výběru Tomáše Netopila a dopisová scéna Taťány z Evžena Oněgina bude ukázkou z role, s níž Maija Kovalevska letos v květnu úspěšně debutovala na prestižním festivalu v Glyndenbourne,“ řekl šéf operního souboru Jiří Heřman.

Kovaleská a Netopil - kdo je kdo

Kovalevska pochází z Rigy, kde vystudovala Hudební akademii Jazepsa Vitolsa. Na operní jeviště vystoupila poprvé jako Donna Elvíra v Lotyšské národní opeře v Rize v sezoně 2002/2003. V roce 2006 ztvárnila Mimi v Pucciniho Bohémě ve Valencii a s touto rolí debutovala i v Metropolitní opeře v New Yorku po boku Rollanda Villazóna. Je držitelkou řady prestižních ocenění.

Tomáš Netopil studoval hru na housle na konzervatoři v Kroměříži a dirigování na pražské AMU. Ve studiích pokračoval ve Švédsku. Jako operní dirigent se představil ve vídeňské Volksoper nastudováním Flotowovy Marty a v sevillském Teatro de la Maestranza s Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky. Hostoval u řady zahraničních orchestrů. Na domácí půdě spolupracoval především s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Pražskou komorní filharmonií a Státní filharmonií Brno.

Program koncertu

Georges Bizet: Carmen
Předehra

Georges Bizet: Carmen
Je Dis, Que Rien Ne M'Epouvante, árie Micaëly z 3. jednání

Georges Bizet: Carmen
Úvod ke 3. jednání

Georges Bizet: Les pêcheurs de perles (Lovci perel)
Me voila seule dans la nuit…Comme autre fois, kavatina Lejly z 2. jednání

Hector Berlioz: Benvenuto Cellini
Předehra

Hector Berlioz: Benvenuto Cellini
Ah! que l'amour, árie Teresy z 1. jednání

Přestávka

Giacomo Puccini: La bohéme
Mi chiamano Mimi, árie Mimi z 1. jednání

Giacomo Puccini: Le villi
La tregenda - rej čarodějnic z 2. jednání

Giacomo Puccini: La bohéme
Donde lieta usci, árie Mimi z 3. jednání

Petr I. Čajkovskij: Romeo a Julie
Předehra-fantazie

Petr I. Čajkovskij: Evžen Oněgin
Dopisová scéna Taťány z 1. jednání

Maija Kovalevska a Tomáš Netopil
Zdroj: ČT24