Der Baader-Meinhof-Komplex: film o jedné z temných kapitol německých dějin

Berlín – V Německu má dnes premiéru film Der Baader-Meinhof-Komplex o levicové teroristické skupině Frakce Rudé armády (RAF), která je zodpovědná za mnohé únosy, přepadení a bombové útoky v západním Německu v 70. a 80. letech 20. století. Režisérem snímku je Uli Edel, který režíroval dnes už kultovní film My děti ze stanice Zoo.

Film byl dnes nominován jako německý kandidát na Oskara za neanglicky mluvený film. Kritici očekávají, že bude přijat minimálně stejně kontroverzně jako jiný úspěšný historicko-politický film Pád Třetí říše z roku 2004.

Švýcar Bruno Ganz, představitel Hitlera z tohoto snímku, hraje tentokrát šéfa Spolkového kriminální úřadu Horsta Herolda. Vedle něho se objeví ve filmu i další známé tváře: šéfa teroristů ztvární Moritz Bleibtreu (Klepání na nebeskou bránu, Lola běží o život), jeho pravou ruku Meinhofovou Martina Gedecková (Životy těch druhých).

Kdy do kina?

Do německých kin vstoupí film 25. září. Čeští diváci ho mohou vidět na přehlídce německy mluvených filmů Der Film počátkem října.

Se snímkem o posledních dnech Adolfa Hitlera má nový film společného i producenta Bernda Kichingera. Ten slibuje, že dialogy, které se v Der Baader-Meinhof-Komplex objeví, jsou autentické, sepsané na základě dochovaných dokumentů. V rozhovoru pro časopis Spiegel upozornil diváky, že „uvidí hodně krve“ a „velmi mnoho bolesti v drsných obrazech“.

Frakce Rudé armády

(RAF – z německého Rote Armee Fraktion) byla extremně levicová organizace, která se v západním Německu bojem proti kapitalismu a imperialismu snažila prosadit změnu režimu. Založena byla v roce 1970.

Více o RAF v dokumentu.

Frakce Rudé armády
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.cz