Rota diriguje Rotu

Praha – Italský dirigent Marcello Rota je pojítkem mezi operním pěvcem Andreou Bocellim, slavným filmovým skladatelem Ninem Rotou (1911-1979) a Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO). Marcello, dvorní dirigent Bocelliho koncertů, v těchto dnech nahrává v Praze s ČNSO symfonie Nina Roty. Rotovy skladby z Kmotra a Amarcordu zařadil Bocelli do repertoáru na svém posledním úspěšném turné po Austrálii a Novém Zélandu, na němž ho doprovázel právě Český národní symfonický orchestr.

"Je znám jako skladatel filmový, ne jako tradiční, a to je chyba. Já jako jeho vzdálený příbuzný se snažím o to, abych propagoval jeho hudbu," říká o Ninu Rotovi Marcello Rota.

Spojení populárních melodií a klasického repertoáru na nejen Bocelliho koncertech nepovažuje za nic ošidného, ale za jednu z možností, jak přitáhnout publikum na vystoupení operních pěvců.

Filmový Nino Rota

Jako filmový skladatel debutoval v roce 1933 hudbou ke snímku Lidový vlak, který však propadl u kritiky i u diváků. Druhý pokus po devíti letech byl mnohem úspěšnější – hudba k filmu Pod římským sluncem znamenala průlom v jeho kariéře, od jeho uvedení složil hudbu k desítkám snímků různých žánrů. Zřejmě nejpodstatnější byla jeho spolupráce s režisérem Federicem Fellinim. Za hudbu k filmu Kmotr II. získal Oskara.

Drž se filmu, Nino

Jeho jmenovec Nino s mícháním obou proudů téměř po celý život bojoval. Opakovaně se snažil kritiky i veřejnost přesvědčit o tom, že mezi jeho filmovou a klasickou hudbou není žádný kvalitativní rozdíl.

Ovšem jeho „vážné“ skladby nikdy nedosáhly zdaleka takové slávy jako filmové melodie k Felliniho nebo Viscontiho snímkům. Motivy jsou příliš jednoduché, myšlenky přímočaré a emoce srozumitelné, proto není nijak zajímavý, psala o Ninových klasických dílech kritika.

Dvě symfonie a mezi nimi celý život

Nicméně provázanosti mezi svou filmovou a klasickou hudbou se Nino Rota neubránil – zřejmě ani nebránil. Část jedné ze symfonií, kterou jeho vzdálený příbuzný Marcello nahrává s Českým národním symfonickým orchestrem, přebírá hudbu z Viscontiho filmu Gepard.

„První symfonii složil, když byl ještě mladý, v druhé polovině 30. let. Druhá symfonie spadá do 70. let, takže obě práce jsou v určité opozici,“ říká o Ninových dílech, které má nyní pod svou taktovkou, Marcello. Rotovy symfonie i hudbu k filmům slavných režisérů uvede ČSNO v březnu příštího roku.

Poutník Marcello Rota

Řídil všechny velké italské orchestry v prestižních koncertních sálech Evropy. Zahraniční symfonické a operní orchestry dirigoval po celém světě.Operní repertoár Marcella Roty obsahuje více jak 30 děl, přičemž důraz klade na Rossiniho, Belliniho, Donizettiho, Verdiho a Pucciniho. Spolupracuje s četnými světoznámými sólisty, mezi nimi právě s Andreou Bocellim. Jako jeho doprovod absolvoval společně s ČNSO v posledních letech 30 koncertů po Evropě.