Na festival bollywoodského filmu přijede Sandokan

Praha - Další ročník oblíbeného filmového festivalu bollywoodského filmu proběhne od 6. do 12. října v kinech Evald a Světozor. Hlavním hostem šestého ročníku bude indický herec Kabir Bedi, známý v českém prostředí především jako představitel seriálového Sandokana. Kromě snímků, v nichž Kabir Bedi hraje, pořadatelé připravili několik besed, při kterých se s ním diváci mohou setkat.

Letos festival nese podtitul „indická realita…?“ a proti předcházejícím ročníkům se zaměřuje zejména na skutečný život v Indii a ztvárnění úniku z něj. Rovněž premiérově se část programu přesouvá do kina Evald, kde bude promítána alternativnější produkce. Bollywoodské hity, trháky, veselé, smutné i kontroverzní snímky bude možno zhlédnout jako každoročně v kině Světozor.

Ve Světozoru se bude konat také výstava fotografií, které přišly do soutěže na téma Bollywood po česku. Indická filmová produkce se dělí podle místa vzniku, použitého jazyka, žánru nebo komerční úspěšnosti do různých skupin. Nejznámější z nich, pro niž se vžilo označení Bollywood či Masála Movies, je produkována v bombajských filmových studiích.

V Indii jsou Masála Movies oblíbené pro časté romantické vyznění a navíc také díky sociálnímu podtextu a svému morálnímu poselství, týkajícímu se například odbourávání předsudků souvisejících s kastovním systémem. Regionální kinematografie jsou v Indii nejpopulárnějším sdělovacím prostředkem a nejoblíbenější formou zábavy. Poslední dobou se indická kinematografie setkává i s mezinárodním ohlasem.