Islandská alternativa v kostele Šimona a Judy

Praha - Netradiční spojení klasických nástrojů a elektroniky si mohli poslechnout návštěvníci pražského kostela svatých Šimona a Judy. Své umění tam během svého vystoupení v Česku předvedl islandský experimentální hudebník Jóhann Jóhannsson. Prostor pražského kostela přitom tóny smyčců a dunění elektronicky vytvářených ruchů akusticky zajímavě zvýraznil.

„Vždycky mě zajímala kombinace těchto dvou prvků: hřejivosti a expresivity smyčců a chladné preciznosti elektroniky,“ uvedl Jóhannsson.

Součástí vystoupení byla i vizuální projekce, kdy obrazové koláže doplňovaly náladu jednotlivých skladeb. Spolupráce s umělci jiných žánrů je podstatnou součástí Jóhannssonovy tvorby. „Když dělám hudbu pro film nebo divadlo, je to dialog, jiný přístup. Výsledkem je ještě komplexnější dílo,“ říká Jóhannsson.

Předvoj toho, co možná bude

Pořadatel koncertu Josef Sedloň považuje skladatele a instrumentalistu Jóhanna Jóhannssona za jednoho z nejvýraznějších hudebníků současné islandské alternativy. „Zajímají mě věci, které jsou nové, které jsou předvojem toho, co možná bude. Základ je, že je to muzika, která není běžně ke slyšení a je to hudba pro náročnějšího posluchače,“ myslí si Sedloň.

Vystoupení Jóhanna Jóhannssona je součástí cyklu koncertů Music Infinity. Ten se snaží českému publiku představovat alternativní směry současné hudby.