Stimul, festival špiček alternativní hudby

Praha - Koncertem americké freak-folkové kapely Animal Collective začal 14. října v Divadle Archa čtvrtý ročník festivalu Stimul. Ten v průběhu října a listopadu přinese celkem čtyři koncerty zahraničních hvězd alternativní hudby. Budou jimi dále například skotští Mogwai, nejznámější post-rocková skupina na světě.

Před americkou čtveřicí vystoupilo duo experimentálních elektroniků Alog z Norska. Koncert otevřel americký experimentátor-solitér Karl Bauer, vystupující pod pseudonymem Axolotl. Spolupořadatelem koncertu je další český festival nezávislé kultury, Sperm.

„Snažíme se festival dělat dramaturgicky pestrý a zároveň spojovat legendy žánrů s neznámými jmény,“ říká ředitel festivalu Jan Vávra. V programu se tak například vedle méně známých jmen polské a norské scény objeví německá dvojice Cluster, která byla v 70. letech průkopníkem používání syntezátorů a elektroniky. Inspirovali například Briana Ena při jeho berlínské práci s Davidem Bowiem.

Dále vystoupí hvězda alternativního metalu Stephen O´Malley se svým projektem KTL, zážitkem pro milovníky elektronické hudby a improvizace bude Kieran Hebden, známý pod jménem Four Tet. Zahraje s legendárním bubeníkem Stevem Reidem, bývalým spoluhráčem Milese Davise. Většina interpretů se na českých pódiích představí vůbec poprvé.

Festival Stimul od roku 2005 do Česka přiváží aktuální alternativní a experimentální hudbu ze zahraničí. V loňském roce se festival stal součástí aktivit A2 kulturního týdeníku. Koncert skupiny Mogwai se uskuteční ve spolupráci s Charm Music.

Program festivalu STIMUL 2008

14. 10. Animal Collective (USA), Alog (Norsko), Axolotl (USA)

3. 11. KTL (USA, Rakousko), Gastrula (Polsko)

4. 11. Cluster (Německo), Jazkamer (Norsko)

15. 11. Mogwai (Skotsko), Kieran Hebden aka Four Tet/ Steve Reid (VB, USA)