Hudební Židovské sny a modlitby v Jeruzalémské synagoze

Praha - Večer s podtitulem Sny a modlitby v synagoze uvede 16. října u příležitosti židovských svátků v pražské Jeruzalémské synagoze Komorní orchestr Berg. Zazní světová premiéra skladby Židovské sny (Chalomot jehudi'im) od mladého komponisty Jana Duška, v níž vystoupí sopranistka Alena Hellerová, violoncellista Jozef Lupták a klarinetista Irvin Venyš.

Orchestr přednese mimo jiné i Sny a modlitby Izáka Slepého od argentinského skladatele Osvalda Golijova a Noční modlitby gruzínského skladatele Giju Kančeliho, které na koncertu Berg provede v novější verzi pro orchestr a sopránsaxofon.

Talentovaný Venyš prostřídá vedle klarinetu i sopránsaxofon a basklarinet. „Posluchači budou moci ocenit nejen jeho hudební cit a nástrojovou všestrannost, ale téměř maratonský výkon - na pódiu bude prakticky celý večer,“ uvedla mluvčí orchestru Eva Kesslová.

Před vystoupením se uskuteční prohlídka synagogy. Koncert se pořádá po židovském svátku Den smíření, hebrejsky Jom kipur, který 9. října završil desetidenní pokání po oslavách židovského nového roku 5769. Tento týden Židé mimo jiné slaví sedmidenní svátek Sukot neboli Svátek stánků.