V Divadle Na zábradlí se bude tančit Polonéza Ogiňského

Praha - Čechovovsky laděná komedie ze současnosti s divokou americkou expanzí - těmito slovy je avizovaná hra Nikolaje Koljady Polonéza Ogińského. V české premiéře ji v režii Jana Friče ve středu 15. října uvede Divadlo Na zábradlí.

Z Ameriky se po deseti letech vrací dcera zemřelého ruského velvyslance, majitele moskevského bytu. Setkává se s bývalými otcovými zaměstnanci, houserem a také svojí první a jedinou láskou. Snaží se vzkřísit minulost, vrátit dětství, současnost je ale nesentimentální, nekompromisní a tvrdá. Stejně jako obě velmoci. Jenom houser si může dovolit odletět do teplých krajin.

Ruský dramatik Nikolaj Koljada představuje se svými devadesáti divadelními hram jednoho z nejplodnějších současných divadelních tvůrců. Z trendů brutálního soudobého dramatu se vyčleňuje zejména citlivým zpracováním charakterů postav a lyrickými odstíny svých her, což mu vyneslo přezdívku „nový Čechov“. Především je však pro něj příznačné, že jeho hry jsou vlastně jakýmsi nevtíravým svědectvím o zániku sovětského impéria, o prázdnu, které po něm zbylo, a o tom, co toto prázdno v současnosti rodí.

Nikolaj Vladimirovič Koljada se narodil 4. prosince 1957 v Kazachstánu, ve vesnici Presnogorovka v kustanajské oblasti, v rodině pracovníků Sovchozu. V letech 1973 - 1977 studoval Sverdlovský divadelní institut. Od roku 1977 působil jako herec ve skupině Sverdlovského akademického činoherního divadla. V letech 1983 - 1989 navštěvoval externě oddělení prózy Literárního institutu A. M. Gorkého. První hru Hrajeme na fanty napsal v roce 1986.

Jan Frič se narodil v roce 1983 v Praze. Je absolventem oboru režie činoherního divadla na pražské DAMU. Mezi jeho absolventské režie patří inscenace Ledový hrot / Kaltes Land švýcarského autora Reto Fingera a projekt Mužské záležitosti (isncenace Soumrak bodů autora Petra Kolečka).