Premiéra Kozího příběhu: Velký krok pro českou animaci

Praha - Příběh ze středověké Prahy, v němž je jedním z hlavních hrdinů koza, lze sice onačit za malý krok pro kinematografii, ale velký krok pro český animovaný film. Je totiž prvním celovečerním 3D animovaným snímkem v Česku. Počítačovou techniku, která byla poprvé použita v polovině 90. let u Toy Story - Příběh hraček, se o deset let později rozhodl použít i Jan Tománek z Art And Animation studia. Vznikl tak snímek Kozí příběh - Pověsti staré Prahy. Do kin bude uveden 16. října.

Na Kozím příběhu pracovali tvůrci v největším animačním 3D studiu v České republice pět let. Režisérem, výtvarníkem, kameramanem i spoluscenáristou je Jan Tománek. „Ve filmu jsou zpracované scény, které u nás v podstatě nebyly, protože jsou možné jen díky trojrozměrné animaci,“ uvádí, v čem spočívá unikátnost Kozího příběhu.

Rozpočet snímku se vyšplhal na 35 milionů korun. I když finance s rozpočtem filmů ze slavného amerického studia Pixar srovnatelné nejsou, tvůrci by byli rádi, kdyby výsledek jejich snažení srovnatelný byl. Dosavadní kritiky ovšem nejsou příliš lichotivé. Oceňují sice prvenství v české 3D animaci, povedenost příběhu ale už tolik nechválí.

Kozí příběh se odehrává na pozadí starých pražských pověstí - nechybí mezi nimi stavba Karlova mostu, pověst o mistru Hanušovi a orloji, katu Mydlářovi nebo legenda spojená s Faustovým domem.

Do středověké Prahy přijíždí vesnický mládenec Kuba se svou věčně remtající Kozou. Zamiluje se do Máci, která posluhuje u mistra Hanuše, Koza si ji ale příliš neoblíbí a začne na ni žárlit. Příběh Kuby se prolíná s příběhem chudého studenta Matěje, toužícího po penězích. Nastěhuje se do Faustova domu a upíše duši ďáblovi.

Hlavním postavám propůjčili hlasy Matěj Hádek (Kuba), Jiří Lábus (Koza), Mahulena Bočanová (Máca) a Michal Dlouhý (Matěj).

Kozí příběh
Zdroj: ČT24/www.kozipribeh.cz