Londýnský festival zahájil film o Richardu Nixonovi

Londýn - Největší nesoutěžní filmovou přehlídku Londýnský filmový festival zahájil ve středu 15. října snímek Rona Howarda Duel Frost/Nixon. Jedná se o rekonstrukci známých televizních rozhovorů s bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem, který v nich poprvé uznal vinu za skandál Watergate.

Během dvou týdnů se bude na londýnském festivalu promítat asi 300 filmů ze 43 zemí. Jsou mezi nimi české snímky Karamazovi, O rodičích a dětech a Občan Havel, stejně jako slovenské Slepé lásky.

Nixon byl nucen v srpnu 1974 jako první americký prezident rezignovat - kvůli aféře Watergate - a odešel s hanbou do ústraní. Děj filmu se odehrává o tři roky později, kdy ho v USA nepříliš známý televizní reportér David Frost přemluvil, aby poprvé od Watergate předstoupil před kameru.

Richard Nixon:

„Zklamal jsem své přátele a svou zemi, zklamal jsem náš systém vlády…a ponesu toto břemeno celý život.“

Davidu Frostovi se tehdy před zraky 45 milionů amerických televizních diváků podařilo přimět Nixona, aby přiznal vinu za Watergate. Bývalý prezident zemřel před 14 lety, ale dnešní premiéry se zúčastní další protagonista děje, devětašedesátiletý David Frost.

Snímek režiséra Rona Howarda (Šifra mistra Leonarda, Čistá duše, Apollo 13) považuje za „skvělý“, i když se mu trochu nelíbí, že z něj v rámci většího efektu režisér udělal „lehčí váhu“, než byl. „Už jsem v té době dělal rozhovory s několika prezidenty a premiéry,“ řekl listu The Times. Připustil ale, že Nixon na sérii rozhovorů přistoupil, protože si myslel, že Frost dělal spíše zábavné show než „seriózní záležitosti“.

Film napsal podle své úspěšné divadelní hry Peter Morgan, který je jako scenárista podepsaný například pod úspěšným snímkem Královna. Další spojnicí s tímto filmem je i herec Michael Sheen, který v Královně hrál britského premiéra Tonyho Blaira a v dnešní premiéře novináře Frosta. Nixona hraje Frank Langella.

Frost dosud dělá televizní rozhovory. V anglickém vysílání televize Al-Džazíra má každý týden svůj pořad Frost over the World, v němž před měsícem zpovídal například bývalého českého prezidenta Václava Havla.

Na premiéru dorazili kromě Frosta i režisér Howard, Sheen, Langella i další protagonista snímku Kevin Bacon.

Další vrchol festivalu

V evropské premiéře bude uveden film W. od Olivera Stonea s Joshem Brolinem v hlavní roli nynějšího amerického prezidenta George Bushe. Na programu je i Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena a hned po světové premiéře se bude promítat bondovka Quantum of Solace opět s Danielem Craigem v hlavní roli. Festival uzavře 30. října snímek Slumdog Millionaire britského režiséra Dannyho Boylea.

Londýnský festival sice nevyhlašuje hlavní cenu, ale i tak přitahuje hodně hvězd. Přijet mají Steven Soderbergh, Benicio Del Toro, Brolin, Stone, Colin Firth, Brody, Gwyneth Paltrowová, Liam Neeson, Laura Linneyová, Rachel Weiszová, Jonathan Demme či francouzská režisérka Agnes Varda.