Ta kniha je moje, říkají exponáty na výstavě v Chrudimi

Chrudim - Drobné grafické lístky s nápisem ex libris, které označují majitele, si dnes na vnitřní desky knížek nejspíše mnoho čtenářů nelepí. Tyto majetnické značky existují přitom několik století, jsou starší než knihtisk. A i když ex libris v překladu znamená z knihy, zdaleka nesloužily jen k jejich označování. Tak trochu světová zvláštnost - muzeum ex libris - vznikla v Chrudimi. Zde se od 11. října do 9. listopadu také koná dvanáctý ročník exlibristického trienále.

Přehlídku současné tvorby ex libris z let 2006 až 2008 připravil Památník národního písemnictví v divadle Karla Pippicha. Návštěvníci, především sběratelé, zde mohou vidět více než 700 děl, z nichž každé je originál, od téměř dvou set výtvarníků.

„Jsou tu nádherné hlubotisky, také krásné tisky z výšky, ať už dřevoryty, dřevořezy nebo linoryty, najdeme zde i překrásné litografie,“ vypočítává Marie Sedmíková z Památníku národního písemnictví. Všechny tyto originální práce se po skončení chrudimské výstavy 9. listopadu představí ještě na knižním veletrhu v Olomouci. Příští rok výstava poputuje do Polska.

Co je ex libris?

Značka ex libris vznikla v době, kdy si knihy mohl dovolit jen ten, kdo byl majetný. V počátcích je používali především panovníci, šlechtické rody a kláštery. Malý list papíru se svým jménem nebo znakem sloužil často k označení nejen knih, ale i dalšího majetku, třeba zbraní.

Autory drobných grafických lístků jsou i světoznámí malíři: Albrecht Dürer, Lucas Cranach nebo Jost Amman.

Chrudim je považována za Mekku sběratelů ex libris - koná se zde každým třetím rokem sjezd (právě exlibristické trienále) a je zde muzeum. Krásná sbírka několika desítek tisíc kusů ex libris je také pod střechou knihovny Národního muzea v Praze.