Sexmise našla cestu do Divadla U hasičů

Praha - Dnes již kultovní snímek Sexmise spatří světlo světa jako divadelní hra v Divadle U hasičů. Slavný film natočil polský režisér a producent Juliusz Machulski v 80. letech. V divadelním přepisu režisér Roman Štolpa obsadil do rolí hlavních hrdinů - dobrovolníků, kteří se po umělém zmrazení těla probouzejí o "něco" déle, než jak to plánoval původní vědecký experiment, obsadil Mojmíra Maděriče a herce Národního divadla ve Varšavě Janka Monczku. Ten se narodil v Českém Těšíně, takže mluví česky. Premiéry jsou ohlášeny na 30. října a 7. listopadu.

Rámec filmu i inscenace je pochopitelně stejný. Protagonisté příběhu se po probuzení ocitli v 21. století, v novém společenství, kde žijí pouze ženy. Muži totiž na Zemi zatím vyhynuli, ženy se staly zcela soběstačnými a „silnější pohlaví“ je pro ně nepřítelem číslo jedna. Max a Albert jsou tak proti své vůli považováni za jakési nepohodlné „vykopávky“ a hrozí jim to nejhorší: smrt nebo násilná přeměna v ženy.

Ženský svět v inscenaci zastupují René Slováčková, Michaela Dolinová, Eva Čížkovská, Dagmar Čárová a překvapivě i Petr Oliva v alternaci s Pavlem Skřípalem. Pro toho, kdo si však pamatuje původní snímek, to takové překvapení nebude. Divadelní úprava této sci-fi o světě, v němž chybí mužské geny, je dílem Martina Jaroše a Martina Čápa.

Loni vyšla Machulského Sexmise v edici Levné knihy na DVD. Kdo si ji obstaral, přesvědčil se, proč byla ve své době kultovním snímkem. Nejenom kvůli erotice, neboť odhalená ňadra byla tehdy na filmovém plátně vzácná, ale především pro svůj humor. Režisér Juliusz Machulski (Vabank I a II, King Size) si ke spolupráci na scénáři přizval Jolantu Hartwigovou a Pavla Hajného a do hlavních rolí obsadil populárního Jerzyho Stuhra a Olgierda Lukasiewicze.

Snímek, který měl v českých kinech premiéru v roce 1985, získal rok předtím hlavní cenu na festivalu polských hraných filmů v Gdaňsku. Hlavní hrdiny tehdy nadabovali Viktor Preiss a Václav Postránecký.

Vydáno pod