Al Pacino odstartoval v Římě desetidenní svátek filmu

Řím - Slavnostní zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Římě bylo svěřeno herecké hvězdě filmového světa s italskými kořeny Al Pacinovi. Herec současně převzal hned dvě ocenění. Během nadcházejících deseti dnů se v Římě představí 150 filmů, dvacítka z nich v soutěžní části přehlídky. Letos nebude v Římě chybět ani zástupce z Česka, v nesoutěžní sekci L'Altro Cinema se představí dokument Gyurmi Jany Ševčíkové.

Al Pacino festival nejen zahajoval, ale také si odnesl dvě ocenění:  za celoživotní dílo i cenu pro proslulé newyorské herecké učiliště Actor's Studio. Třetí ocenění je určeno hvězdě stříbrného plátna 50. a 60. let Gině Lollobrigidě.

Soutěžní části festivalu, která vyvrcholí udělením zlaté sošky Marka Aurelia, dominuje sedm filmů domácí provenience, pět snímků představí Francie, dvě želízka v ohni má Německo. Po velkých diskusích se ale do žádné sekce nedostal italský dokument Sol Avvenire, volný přepis knihy o krajně levicových Rudých brigádách, které rozsévaly v 60. a 70. letech v Itálii krvavý teror.

Samotnou přehlídku zahájí projekce domácího snímku L'uomo che ama režisérky Marie Sole Tognazziové, v němž si hlavní roli zahrála hvězdná Monica Bellucciová, píše agentura ANSA.

Letos sice organizátoři oznámili, že festival nebude tak honosný jako oba předcházející ročníky, přesto filmovým fanouškům připravili bohatou nabídku, a to nejen pokud jde o současnou kinematografii, ale i o retrospektivní ohlédnutí, setkání s filmovými tvůrci, výstavy a koncerty.

Novinkou je možnost sledovat dění na přehlídce 24 hodin denně na festivalové internetové televizi, a to zdarma.

Pořadatelé dokazují, že na filmové fanoušky skutečně nezapomněli a nabídli jim možnost zhlédnout za pouhých 12 eur, tedy v přepočtu asi za 300 korun, hned tři projekce. Že jde o dobrý nápad, potvrzuje už 38 000 prodaných lístků - o osm tisíc víc než ve stejnou dobu loni.