Malé oslavy Zdeňka Tyce míří do českých kin

Praha - Nový film režiséra Zdeňka Tyce Malé oslavy vznikl v koprodukci České republiky, Slovenské republiky a Itálie. Teď, koncem října, se představuje českým divákům. Pátý celovečerní film jednoho z nejosobitějších českých režisérů vypráví na pozadí rytmů salsy civilní příběh o vztahu mezi matkou a dcerou, dospívání a ztracené nevinnosti. "Byl bych rád, aby byl jako dobrá černá káva, kterou piju rád bez cukru a bez mléka," uvedl Tyc o snímku po premiéře.

Malé oslavy označil za „takový malý film“. Jako i v jeho přechozích snímcích i v tomto se objevuje určité outsiderství, které ale Tyc považuje za milé. „Sám si připadám taky jako outsider, ale jako takový sebevědomý outsider,“ přiznal.

„Mladý člověk si někdy připadá nechtěný, pouhá přítěž. Zvlášť když k tomu dodá svými chybami záminku a důvod. Všichni chybujeme. Stejně jako postavy v našem filmu, které se dostanou na křižovatku a musí volit. Příběh je universální, každý přece může být někdy ztracený. V odpuštění a lásce je naděje pro tento často krutý, ale přesto krásný svět. Myslím, že podobné příběhy se kolem nás odehrávají někdy v menší, někdy, bohužel, ve větší míře. Film si na nic nehraje, je to taková malá oslava,“ říká režisér Zdeněk Tyc.

O filmu:

Osmatřicetiletá Magda (Anna Šišková) má za sebou své životní prohry a tou poslední je vlastní kadeřnický salón, který zkrachoval dřív, než vůbec otevřel. A tak má Magda spoustu dluhů, výpověď z pronajatého bytu a strach o sebe a svoji dceru Agátu.

Magdina kamarádka (Agi Gubíková) jí nabídne, že Agáta může na čas zůstat u ní, ale ve chvíli, kdy se seznámí s bohatým emigrantem (Boleslav Polívka), začne na provokující mladou dívku s krásným tělem žárlit a Agátu posílá okamžitě pryč. Agáta se stěhuje za matkou na ubytovnu, z bolestné reality ale utíká k partě mladých zlodějíčků do světa, kde nic není problém. Záblesky štěstí se však mohou rodit i z nouze.

Námět a scénář pochází z pera Slaveny Liptákové (Květ sakury, Zostane to medzi nami), za kameru Tyc postavil zkušeného Mira Gábora (Příběhy obyčejného šílenství, Rok ďábla, Oběti a vrazi, Knoflíkáři). V hlavních rolích se představí česko-slovenské hvězdy Anna Šišková a Boleslav Polívka, které doplňuje mladá herečka a začínající dokumentaristka Tereza Nvotová a českému publiku prozatím nepříliš známá, o to však zajímavější slovenská herečka Agi Gubíková.

O režisérovi:

  • Ukázka z filmu Malé oslavy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/483/48261.jpg
  • Malé oslavy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/425/42493.jpg