Všechno je na zahradě Divadla ABC

Praha - Mrazivou komedii o pastích konzumní společnosti uvede 25. října Divadlo ABC. Autorem hry Všechno na zahradě je americký dramatik Edward Albee. Napsal ji ve druhé polovině 60. let, podle režiséra Petra Svojtky, který ji v ABC nastudoval, je ale stále aktuální. "Hovoří o tom, co je člověk schopen udělat pro to, aby se měl lépe, a podřídí tomu i morální hodnoty," upřesňuje.

„Téma hry, tedy poukázání na konzumnost dnešní společnosti, ve které se vše podřizuje diktátu peněz a ekonomické prosperitě, je u nás dnes nesmírně aktuální,“ přitakává i dramaturg Jiří Janků. Podle něho je hra možná daleko sdělnější než v době svého vzniku. „Naše společnost se jako by nepoučila dějinami a dorostla k problémům, které Ameriku trápily před čtyřiceti lety,“ dodává.

O hercích a o autorovi

Hlavní role v tragikomedii o tom, co všechno musíte mít na zahradě, abyste mohli slušně žít, svěřil režisér Petr Svojtka Veronice Gajerové a Aleši Procházkovi. Diváci se mohou těšit také na Miroslava Vladyku nebo Danu Syslovou, která se opět vrací na prkna Divadla ABC.

Autor hry Edward Albee je trojnásobným držitelem Pulitzerovy ceny. Proslavil ho zejména titul Kdo se bojí Virginie Wolfové, který byl přeložen do desítek jazyků a také zfilmován s Richardem Burtonem a Elizabeth Taylorovou v hlavních rolích.

Po Zlatých úhořích přicházejí Vzpomínky na vodě

Všechno na zahradě je druhou premiérou v letošní sezoně, kterou Městská divadla pražská - kde je Divadlo ABC jednou ze dvou scén - na svých prknech uvedla. První byli Zlatí úhoři v režii Arnošta Goldflama, které servíruje Divadlo Rokoko. Na obou scénách chystají ještě další novinky:

  • Superčlověk - první česká divadelní reality show
  • Kauza Divá Bára (autor Dodo Gombár)
  • Prolomit vlny - přepis filmového scénáře Larse von Triera
  • Jana Eyrová - adaptace románu Charlotty Brontëové
  • Pan Kaplan má třídu rád - muzikálová podoba románu Leo Rostena
  • Vzpomínky na vodě - anglická komedie
  • Mahábhárata - duchovní epos
  • více o programu MDP
Edward Albee
Zdroj: ČT24/www.archievement.org