100 % Design Tokio

Praha - Čeští designéři, kteří tvoří své kolekce pod značkou Křehký, představí své práce v Japonsku. Projekt Křehký byl poprvé veřejnosti představen na loňském Designbloku. Pod hlavičkou Křehký navrhují například Maxim Velčovský nebo Bořek Šípek. Cílem projektu je představit nejlepší české designéry v návaznosti na dlouhou tradici českého designu i mistrnou práci jeho výrobců. Od 30. října do 3. listopadu se Křehký zúčastní přehlídky 100 % Design Tokio, která je obdobou podobných týdnů designu ve světě.

Výstava představí limitovanou kolekci, kterou speciálně pro tento projekt vytvořili například Bořek Šípek, Rony Plesl, Maxim Velčovský, Jiří Pelcl a Alfredo Häberli.

Výstavní projekt Křehký zahájil své světové turné letos v dubnu na mezinárodním veletrhu designu Salone del Mobile v Miláně. Nyní ho čeká putování po celém světě a doprovázet ho budou přední čeští výrobci designu a designéři. V květnu se projekt Křehký představil na prestižním mezinárodním veletrhu nábytku a doplňků ICFF v New Yorku. Instalaci navrhl Olgoj Chorchoj. Kolekce Křehký tam získala ocenění Editors Award ICFF 2008.

Křehký představuje významné české designéry ze současnosti i výběr prací z 20. století. Pro výstavní projekt vzniká řada limitovaných edicí po 50 kusech. Letos se opět vrátil na pražský Designblok. Pro letošní 100 % Design Tokio se připravuje světová premiéra limitované edice Bořka Šípka, který vytvořil interiérový objekt z porcelánu.

Projekt vznikl za podpory Českých center, ministerstev průmyslu, kultury a zahraniční a pod záštitou Dnů designu v Praze Designblok.

Originální instalace Maxima Velčovského

Kolekce bude pokračovat ve svém turné nyní v Tokiu a na jaře zavítá v rámci předsednictví ČR Radě Evropy do Bruselu do galerie Design Flanders.