Na úvod Festivalu autorského šansonu překvapila Jana Koubková

Praha - Festival autorského šansonu se v Praze koná pravidelně od roku 2004, jeho dějištěm jsou střídavě Švandovo divadlo a Národní dům na Smíchově. Loňský ročník festivalu byl ve znamení ženského fenoménu v české hudbě i jeho přesahů do kultur dalších národů. Novinkou letošního ročníku je účast několika zahraničních hostů. Publiku se ve večerních hodinách představí italský šansoniér, kytarista a harmonikář Peppe Voltarelli a celou akci zakončí ukrajinská dirigentka, klavíristka a šansoniérka Valentina Šuklinová.

Znělka na harmoniku průvodkyně večera Ester Kočičkové a vystoupení Jany Koubkové dnes ve Švandově divadle v Praze zahájily pátý ročník Festivalu autorského šansonu. Zpěvačku různých stylů, která je spojována zejména s jazzovou hudbou, na piano a akordeon doprovodil Ondřej Kabrna a na violoncello člen Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Keller. Téměř vyprodané hlediště doprovodilo vystoupení uznalým potleskem.

Koubková prošla různými styly od blues, swingu přes mainstream, bebop, jazzrock, latin, free jazz až po world-ethno a fusion. Také se věnuje beatnické poezii, píše texty, ovládá scatové zpívání a improvizaci.

„Zazpívat s prožitkem dobrý text s dobrou melodií, to už je vlastně šanson,“ říká Koubková, která podle svých slov na podobné akci vystoupila poprvé. Divákům nabídla vlastní písně jako Jen s jednou postelí nebo zhudebnělou báseň Vladimíra Janovice Madona z roští.

Z dalších českých interpretů ve smíchovském divadle vystupují Sestry Steinovy, herec a zpěvák Jan Budař s kapelou Eliščin band, všestranný umělec Vladimír Merta a nová tvář českého šansonu Ema Márová. „Hosty ze zahraničí jsme pozvali poprvé. Divákům je nabídneme jako takovou ochutnávku a potvrzení faktu, že šanson je mezinárodním tématem,“ řekla dramaturgyně a spolupořadatelka festivalu Věra Sailerová.