Kroměříž připravuje výstavu obrazů Andyho Warhola

Kroměříž - Unikátní výstavu obrazů Andyho Warhola nabídne příští rok v létě turistům město Kroměříž. Originální díla zakladatele pop-artu zapůjčí soukromý sběratel Ivan Varga, další část poskytne muzeum v Medzilaborcích na Slovensku. Výstava by měla být otevřena v kroměřížském muzeu od 2. června do 31. srpna 2009.

„Každý rok se snažíme pro turisty i zdejší občany přichystat něco zajímavého, co ve městě ještě k vidění nebylo. Proto když se na nás obrátil majitel sbírky pan Varga s možností uspořádat ve městě výstavu originálů Andyho Warhola, přivítali jsme to s nadšením. Přestože výstava svým zaměřením asi není pro každého, myslím, že je to jedinečná událost, která může do Kroměříže přilákat spoustu lidí z tuzemska i ze zahraničí,“ uvedla místostarostka Jarmila Číhalová.

Podle ní je podobná akce v České republice spíše mimořádnou záležitostí. „Pokud vím, podobná výstava se zatím konala jen v Ostravě a letos v Praze. My budeme jedním z mála měst na světě, kde bude expozice k vidění,“ poznamenala Číhalová. Podle Pavla Zrny, mluvčího městského úřadu v Kroměříži, si radnice na uspořádání výstavy vyhradila 900 000 korun s tím, že část nákladů se jí vrátí jako zisk ze vstupného.

Andy Warhol, který se narodil 6. srpna 1928, byl od počátku 60. let minulého století až do své smrti v roce 1987 jedinečnou spojnicí mezi uměním, reklamou, módou, undergroundovou hudbou, nezávislým filmem, experimentální literaturou, gay a queer komunitou, kultem celebrit a masovou kulturou.

Jeho rodiče pocházejí z východního Slovenska, přičemž povědomí o Warholově původu vedlo počátkem 90. let minulého století ke vzniku muzea Andyho Warhola v Medzilaborcích, které se stará o prezentaci a dokumentaci vztahu umělcovy rodiny k této části Slovenska a vystavuje i řadu jeho uměleckých děl.

Warhol byl považován za podivína, jenž chodil ve stříbřité paruce a zbožňoval konzum. Měl rád stereotyp a kombinaci vznešeného s nízkým. Byl posedlý touhou po slávě a bohatství. Warholova díla často znázorňovala takové banality jako Campbellovy polévkové konzervy či láhve od Coca-Coly.

V dnešní době je Warhol jedním z nejžádanějších umělců na světovém trhu. Rekord za jeho obraz padl minulý rok v květnu, když dílo s názvem Zelená havárie (Zelené hořící auto I) z roku 1963 bylo v newyorské aukční síni Christie's vydraženo za 71,7 milionu dolarů (asi 1,2 miliardy korun).