Herz točí hrůzný film, při němž děti s brekem utečou z kina

Praha - Režisér Juraj Herz začíná v těchto dnech natáčet snímek Tma, kterým se podle svých slov vrací ke svým oblíbeným "hrůzným filmům". Takovým byl například legendární Spalovač mrtvol. Tma vypráví příběh umělce Marka, který se rozhodl opustit kariéru hudebníka a usadit se na čas v opuštěném rodinném domě. V hlavních rolích se představí Ivan Franěk a Lenka Krobotová.

Natáčení bude probíhat od konce října do začátku prosince letošního roku, převážně v západních Čechách. Premiéra by měla být v létě 2009. Herze na scénáři - kromě příběhu - zaujala především možnost vrátit se ke svému oblíbenému filmovému žánru.

"Po Spalovači mrtvol jsem měl připravené čtyři další filmy tohoto žánru a ani jeden mi nedovolili točit. Protože jsem se snažil netočit politické filmy, tak jsem se vrhnul na pohádky, ale vzniklo Deváté srdce a Panna a netvor a děti s brekem utíkaly z kina, protože jsem nezapřel svůj vztah k filmům hrůzným. Léta jsem čekal na příležitost se vrátit k tomuto druhu filmů," uvádí Herz.

Využil proto příležitosti, když mu producenti z Film Studia Gatteo nabídli scénář ke Tmě. Společně s jeho autorem Martinem Němcem pak scénář ještě upravili a výsledek se v současné době točí.

Film s tajemstvím

Marek se odstěhuje do opuštěného domu na samotě, kde strávil s rodiči a sestrou dětství. Dům má tajemnou minulost a Marek postupně tomuto podivuhodnému místu podléhá. Vynořují se matné vzpomínky a nejasné obrazy dávných událostí. K objevování souvislostí již zapomenutých tragédií motivuje Marka také citové sblížení s dívkou Lucií.

Do hlavních rolí Tmy obsadil režisér Ivana Fraňka, Lenku Krobotovou, Malgorzatu Kozuchowskou,  Michala Dlouhého, Andyho Hryce, Zuzanu Kronerovou a další.

Juraj Herz

se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmaroku. Jako samostatný režisér debutoval roku 1965 snímkem Sběrné surovosti podle povídky Bohumila Hrabala. Ve své tvorbě se pohyboval na poli psychologického dramatu (Znamení Raka, Petrolejové lampy), komedie (Kulhavý ďábel, Holky z porcelánu), tragické grotesky (Spalovač mrtvol), hororu (Upír z Feratu), stylizovaného romantického příběhu (Morgiana) a v neposlední řadě i působivé pohádky s tajemnou atmosférou (Panna a netvor, Deváté srdce, Přezůvky štěstí). V režírování pokračoval i po roce 1987, kdy emigroval do NSR. Od začátku 90. let pracuje opět nejen v zahraničí, ale i v ČR.

  • Režisér Juraj Herz autor: Jarka Šnajberková, zdroj: Vydavatelství Týdeníku Rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/495/49485.jpg
  • Spalovač mrtvol autor: Stanislav Milota, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/365/36404.jpg
Vydáno pod