David Vávra mezi pracovním architektonickým týdnem a šumným víkendem

Praha - V rámci konání výstavy Šumná a bezbranná se dnes od 18 hodin uskuteční v Museu Kampa přednáška architekta, herce, básníka a výtvarníka Davida Vávry nazvaná Mezi pracovním architektonickým týdnem a šumným víkendem. Řeč bude nejen o projektu Šumná a bezbranná, který prostřednictvím populárních kalendářů a putovních výstav upozorňuje na ohrožené dědictví české architektury 20. století, ale také o Vávrově autorské tvorbě. Přednáška bude spojena s promítáním.

Instalace, která v Museu Kampa potrvá do 16. listopadu, zahrnuje přes 50 velkoformátových panoramatických černobílých fotografií z kalendářů Šumná a bezbranná, které vydalo stejnojmenné občanské sdružení v posledních několika letech. Jejich autorem je Michael Míček a jsou doplněny archivními dobovými snímky daných objektů. Architekt David Vávra a režisér Radovan Lipus výstavu doplňují doprovodnými texty a básněmi.

Po předložení vstupenky na výstavu Šumná a bezbranná v Museu Kampa bude dnešní přednáška pro zájemce přístupná zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě sálu je nutno rezervovat místa prostřednictvím e-mailu karina.kottova@museumkampa.cz nebo na tel. 257 286 147.

Výstava vznikla na základě mimořádně úspěšného televizního cyklu Šumná města, jehož autory jsou architekt David Vávra a režisér Radovan Lipus. Podobně jako televizní cyklus mapuje ohrožené památky a objekty architektury 19. a 20. století v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Výtěžek z prodeje kalendáře napomůže chodu občanského sdružení Šumná města, jehož hlavním cílem je upozorňovat na zanedbávané památky moderní architektury. Výstava fotografií je putovní, premiéru měla v Českém centru ve Vídni loni v březnu, pak byla představena v Českých centrech v Budapešti, Stockholmu, Římě a Tokiu. Další prezentace se chystá například v Českém centru v New Yorku v nově otevřené České národní budově. V Čechách byla uvedena například loni v Ostravě v atraktivním prostředí národní kulturní památky Dolu Michal.

David Vávra (1957) je absolventem stavební fakulty ČVUT a Akademie výtvarných umění v Praze. Společně s Milanem Šteindlerem spoluzaložil divadlo Sklep, které vzniklo v 70. letech v Praze. Jako herec ztvárnil role ve filmech Kouř, Cesta z města, Kopytem sem, kopytem tam, Mazaný Filip nebo Pasti, pasti pastičky. Mezi jeho realizované práce patří rekonstrukce Kulturního domu Dobeška v Praze 4-Braníku, žižkovského Paláce Akropolis (ve spolupráci s F. Skálou) nebo Švandova divadla na Smíchově.