Česká filharmonie zná jméno svého budoucího ředitele

Praha - Novým generálním ředitelem České filharmonie byl dnes jmenován operní režisér Vladimír Darjanin. Do funkce by měl nastoupit 1. července 2009 po Václavu Riedelbauchovi, který na této pozici působil osm let. Darjanin (1960) vyšel vítězně z konkurzu vyhlášeného ministerstvem kultury, kterého se celkem zúčastnilo pět zájemců.Darjaninovými soupeři byli ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka, vedoucí obchodního oddělení České filharmonie Martin Harold, někdejší ředitel České filharmonie Jiří Kovář a hudební režisér a bývalý ředitel festivalu Zlatá Praha Stanislav Vaněk.

„Samozřejmě udělám personální audit, finanční audit a mediální obraz,“ řekl těsně po svém jmenování Darjanin. „Když jsem se před několika měsíci dozvěděl o výběrovém řízení, zpočátku jsem váhal, protože nového ředitele této instituce čeká nelehký úkol a velká společenská zodpovědnost. Proto si velmi vážím nové profesní role a jsem připraven předstoupit před veřejnost s jasnou a životaschopnou koncepcí,“ uvedl potom v tiskovém prohlášení.

František Zborník, předseda výběrové komise, ředitel ministerského odboru umění a knihoven, k výběru dodal: „Vladimír Darjanin má za sebou největší manažerskou zkušenost z oněch pěti kandidátů, a to nejen muzikantskou, ale i zkušenost producentskou.“

Funkce se Vladimir Darjanin ujme po Václavu Riedlbauchovi, který působil v čele České filharmonie osm let a na funkci ředitele tentokrát ani nekandidoval. „Nakonec jsem si říkal, že je to určitá etapa, která by měla mít tečku a v napjaté situaci mezi ředitelem a orchestrem jsem necítil ze strany zřizovatele stoprocentní podporu. Takže, když jsem to všechno zvážil, došel jsem k závěru, že je na čase skončit,“ uzavřel tuto svou životní etapu Riedlbauch.

Kdo je Vladimír Darjanin

Vystudoval kontrabas na konzervatoři v Košicích a obory operní
režie a hudebně dramatické pořady v televizi na Akademii múzických umění v Praze (1986). V letech 1986 až 1987 absolvoval postgraduální studium na Humboldtově univerzitě v Berlíně. 

V 80. letech působil v Berlíně v Komické opeře a Německé opeře, na počátku 90. let v opeře Národního divadla v Praze a v Laterně magice. V roce 1992 založil společnost, která se zabývá výrobou televizních dokumentů a organizací kulturních projektů. Byl generálním komisařem české účasti na světové výstavě Expo 2005 v japonském Aiči, v roce 2005 se o něm hovořilo jako o možném nástupci zesnulého Pavla Dostála.

V současnosti je intendantem hudebního festivalu Dvořákova Praha. Od roku 1998 je členem správní rady Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov, ve stejném roce založil s operním pěvcem Ivanem Kusnjerem nadační fond Fatum, který pomáhá dětem předčasně zesnulých hudebníků.

Vydáno pod