Famufest ukáže studentské snímky od Alergie po Zvířata

Praha - V pražském divadle Archa začíná další ročník Famufestu (6.-9. listopadu). Těžištěm programu budou filmy, které vznikly na FAMU během uplynulého roku. Letos Famufest nabídne třináct bloků soutěžních i nesoutěžních studentských snímků. Zařazeny jsou do nich podle roku narození autora filmu. Přichystáno je i několik novinek a bohatý doprovodný program - koncerty, workshopy, diskuse a přednášky.

„Klíčem k výběru filmů bývá jejich náročnost nebo v jakém ročníku vznikají. My jsem se letos rozhodli pro jiný přístup a seřadili jsme je do bloků podle roku narození autorů,“ prozrazuje ředitel festivalu Tomáš Hrubý. Jednotlivé projekce předznamenají snímky natočené na fakultě právě v roce narození autorů.

Dvě novinky: Tvorba za školou a tvorba na houbách

Pořadatelé navíc letos poprvé umožnili studentům, aby představili kromě školní i svou komerční a mimoškolní tvorbu. „Studenti mimo školu točí na jednu stranu odvážné věci, které nezapadají do rámců školních cvičení, na druhou stranu reklamy a nám přišlo zajímavé dát to dohromady,“ uvádí Hrubý, co bylo podnětem k nové festivalové sekci.

Na co jít?

Na Famufestu bude uvedeno několik desítek filmů. Seřazeny podle abecedy začínají snímkem s názvem Alergie a končí filmem Zvířata. Tomáše Hrubého, jenž má rád filmy, které „nejdou vyšlapanou cestičkou“, nejvíce zaujali Heroes/The Koncept, natočené na motivy životních osudů Ulrike Meinhofové, zakládající členky teroristické skupiny RAF (Frakce Rudé armády).


Novinkou bude také prezentace nerealizovaných scénářů. Jejich představení vzniklo ve spolupráci studentů katedry scenáristiky a dramaturgie FAMU a posluchačů herectví a režie DAMU. Scénáře budou prezentovány prostřednictvím výstavy fotografií, přehlídkou videoartu nebo zvukovými cvičeními.

Zlatá šedesátá a spouta muziky

Vedle studentských filmů mohou návštěvníci festivalu zhlédnout také předpremiéru jednoho dílu z nového dokumentárního cyklu Zlatá šedesátá. Na jeho vzniku se podíleli producent Čestmír Kopecký a režisér Martin Šulík a přibližuje zlatou éru československého filmu.

Filmový program Famufestu bude doprovázet neméně bohatý hudební. Ve spolupráci se Sperm Festivalem v Praze premiérově vystoupí například australští The Presetr, freak-folkoví benjamínci High Places z New Yorku nebo slovenský alternativně hip hopový projekt Modré Hory.

Druhý festivalový den pokřtí v divadle Archa skupina Ohm Square svoje poslední album Taking Shape. Součástí koncertu bude i premiéra klipu Monomania a set DJ Matoa, vítěze soutěže o nejlepší remix.