Slavící multižánroví Jethro Tull dnes zahrají v Praze

Praha - Ve vyprodaném Kongresovém centru večer vystoupí britská skupina Jethro Tull v rámci světového turné ke 40. výročí svého založení. Skupina divákům nabídne průřez svou tvorbou, v Praze tak zazní úspěšné písně jako Living In The Past, Thick As A Brick nebo Locomotive Breath.

Kapela, která si dala jméno podle anglického zemědělského reformátora, vynálezce a hudebníka 17. a 18. století, je v Česku poměrně častým hostem a o její vystoupení je vždy velký zájem - naposledy letos v  červnu vyprodala amfiteátr pod hradem v Lokti.

„Jsou to prostě staří pardálové. Profíci, kteří nezlobí, nevymýšlejí si zbytečné záležitosti. Jenom jeden hudební nástroj jsme museli přivézt z Vídně, protože jsme ho nemohli v Čechách sehnat na půjčení,“ říká o přípravách dnešního koncertu Hana Pinkavová z produkce.

Jethro Tull poznáte hned

Kapelník Jethro Tull, skotský skladatel, zpěvák, textař a flétnista Ian Anderson, patřil k prvním, kdo v rockové hudbě začal používat flétnu. Svojí originální inspirací středověkým folklorem si získal respekt odborníků.

„Jethro Tull je v celém rockovém spektru výjimka v tom smyslu, že když člověk slyší první dvě věty, tak je okamžitě pozná,“ potvrzuje hudební publicista Jiří Černý.

Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, získala i cenu Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. Za svou čtyřicetiletou kariéru Jethro Tull prodali přes 60 milionů alb a odehráli přes 3 tisíce koncertů ve 40 zemích světa.

Jethro Tull mají zápis v Guinnessovce

Jethro Tull jsou také zapsáni v Guinnessově knize rekordů za první mezikontinentální satelitní televizní přenos rockového koncertu mezi Amerikou a Evropou, který se uskutečnil v říjnu 1978.