Výtvarník Roman Franta přichystal velký tenisový výbuch

Praha - Výtvarné umění a sport, konkrétně tenis, propojuje výstava výtvarníka Roman Franty v pražské galerii Peron. Expozice (6. 11. - 2. 12.) s názvem Grand Slam spojuje dva údajně neslučitelné světy - na jedné straně bohémské umělce, kteří sportem opovrhují, na druhé straně sportovce, které umění nezajímá. Pojítkem mezi těmito dvěma světy se stal právě Roman Franta, výtvarník a profesionální sportovec.

„Bylo to pro mě takové dobrodružství - spojit věci jakoby nespojitelné, protože jsou to úplně jiné světy. Na plátně se odehrává všechno dohromady, komponuji výtvarné nebo umělecké prvky a artefakty do tenisového prostředí,“ vysvětluje Franta.

Kdo je Roman Franta?

Roman Franta působí jako asistent na Akademii výtvarných umění v ateliéru malby. Má za sebou řadu samostatných i kolektivních výstav v České republice i zahraničí. Na výtvarné scéně je znám především svými sériemi maleb brouků. 

Série z tenisových hřišť Grand Slam vznikla během posledního půl roku. „Grand Slam znamená čtyři největší světové tenisové turnaje, ve volném překladu pak velký výbuch. Tato série je pro mě úplně nová cesta, předtím jsem maloval deset let zcela jinou tématiku, takže pro mě to je v podstatě taky takový velký výbuch,“ vysvětlil výtvarník, proč zvolil pro výstavu zrovna tento tenisový název.