Švandu dudáka z Íránu a Vocílku z Vietnamu potkáte v Budějovicích

České Budějovice - Divadlo jako způsob, jak poznat českou kulturu, zlepšit se v češtině a prolomit bariéry mezi cizinci a místními, si vybral divadelní soubor Barevný děti. Ve středu s úspěchem uvedl Tylova Strakonického dudáka, v němž hlavní postavu ztvárnil íránský vědec, Dorotku ukrajinská a Vocílku vietnamská studentka.

„Divadlo je pro cizince zajímavý způsob, jak se naučit česky a zároveň poznat naši kulturu, k níž si jinak těžko hledají vztah,“ domnívá se autorka projektu Tereza Charvátová. Strakonického dudáka vybrala proto, že s jeho dějem se dokáže každý cizinec ztotožnit. „Je to jednoduchý a archetypální příběh o člověku, který se vydá do světa a tam získá zkušenost. Pak se vrátí a musí se s tím nějak vypořádat,“ vysvětluje.

„Věřím, že divadlo komunity má moc překonávat bariéry, hranice samoty a izolace, dělat lidi lidštějšími.“

/Tereza Charvátová, autorka projektu/

„Hra se mi líbí moc, protože vypadá jako můj příběh. Také jsem odešel z Íránu do světa,“ potvrzuje její slova představitel hlavní role. Íránec Babak Minofar alias Švanda dudák pracuje jako chemik v Akademii věd v Nových hradech. V Čechách je pět let a rád by tu zůstal. Divadelní roli převzal po Španělovi, který se vrátil zpátky domů.

Soubor Barevný děti má v plánu ještě nejméně čtyři představení Strakonického dudáka, všechna v Českých Budějovicích.

Barevný děti

Divadelní soubor vznikl na jaře v Českých Budějovicích. Hrají v něm společně cizinci a Češi. Souborem prošlo přibližně šedesát lidí. Jeho základ tvoří dvacítka lidí ve věku 15 až 30 let, většinou studenti. Pocházejí například z Ukrajiny, Vietnamu, Íránu, Moldávie nebo Spojených států.