Kaplického rejnok uvízne možná na mělčině

České Budějovice - Ani tzv. rejnok, další projekt architekta Jana Kaplického, nepropluje českými vodami zřejmě zcela hladce. Koncertní hala, která svým tvarem připomíná tohoto mořského živočicha, by měla stát v budějovické čtvrti Čtyři Dvory. Radnice v jejím sousedství plánuje i další zástavbu, někteří obyvatelé města ale chtějí raději lesopark. Protestují proto proti likvidaci zeleně a sepisují petice. Zadavatelé projektu nevyloučili přemístění rejnoka jinam.

Koncertní hala podle Kaplického návrhu má zatím jen podobu modelu. Podle záměru radnice má zabrat okraj bývalého cvičiště. Zastupitelé ale už odsouhlasili změnu územního plánu - vedle rejnoka chtějí umístit domy, obchody a správní budovy.

S rozšířením stavebních pozemků ale nesouhlasí někteří obyvatelé ze sousedních sídlišť. Vytvořili proto petiční výbor a sesbírali stovky podpisů. „Trváme na tom, aby toto území zůstalo nezastaveným územím veřejné zeleně,“ potvrzuje členka petičního výboru Marie Paukejová. K protestujícím se přidali i ekologičtí aktivisté. „Nesouhlasíme s takovou změnou, přilehlým sídlištím schází park,“ tvrdí Jaroslava Brožová z hnutí Jihočeské matky.

O rejnokovi

Koncertní a kongresové centrum, které stotisícovému městu chybí, chce postavit Jihočeská společnost přátel hudby. Oslovila proto Jana Kaplického a Future Systems, aby navrhli hudební centrum se dvěma sály, přičemž jeden by pojal až tisícovku lidí a ten menší, komornější, asi 400 posluchačů. Sály ponesou jméno Emy Destinnové a Karla Ančerla. Vejít by se měl dovnitř i stočlenný symfonický orchestr s velkým sborem, počítá se také s tanečním parketem. Nejbližší podobná koncertní síň s kvalitní akustikou, která tyto nároky splňuje, je v Berlíně.

Podle radnice jde ale o nedorozumění, zelené plochy chce vedle rejnoka zachovat. Aktivisté však už své připomínky poslali na magistrát a požadují veřejné projednávání a posouzení staveb. Vše může trvat týdny a měsíce.

Pozemky bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech jsou majetkem města. Zadavatelem projektu je Jihočeská společnost přátel hudby. Ta má prý už vytipované náhradní lokality. „Jestliže pro nás nebude včas připraveno území tak, abychom mohli pokračovat, budeme přinuceni poohlédnout se případně i po jiném umístění,“ potvrzuje zástupce společnosti Vladimír Kostka. Jaké lokality má na mysli, upřesnit ale zatím nechce.