Na Horáčkově albu pro muže zpívá ohrožený druh

Praha – Deset ženských příběhů vypráví na novém albu Michala Horáčka Ohrožený druh sedm zpěvaček. Ono je to vlastně nakonec album pro muže, přiznává známý textař. Krása ženského světa spočívá podle něho v jeho tajuplnosti. A ženský hlas pak je nejtajuplnějším nástrojem v orchestru světa. Na albu mu doslova přizvukují jen dva mužské hlasy – Matěje Rupperta a Richarda Krajča.Pět let trvalo, než Horáček vybral deset příběhů na desku a než našel jejich správné interpretky. Jsou jimi spíše klubové zpěvačky než ty všeobecně známé z rádia. Nebyl to ale záměr.

„Hledám osobnosti, které mému příběhu přidají něco nečekaného. Někdy jsou to osoby slavné, jako třeba Hana Hegerová, někdy tak slavné nejsou, ale já je považuji za ty pravé,“ vysvětluje Horáček. „Pro mě je to určitý druh hazardu, nikdy nevíte, jak to dopadne, a to je na tom vzrušující,“ dodává. Jednu píseň tak nazpívalo i několik zpěvaček, než „se trefila“ ta správná.

Které jsou ty pravé?

Natálie Kocábová (Tramtárie), Hana Robinson (Zpráva, která všechno změní; Bellissima), Szidi Tóbias (Esik az eső, csendesen; Závoj tkaný touhami), Věra Nerušilová (Ohrožený druh), Naďa Válová (V úzkých; Všechno je, jak má být; společně s Lenkou Novou zpívá Jak se ten chlap na mě dívá), Tereza Nekudová (Veselo k uzoufání).

Podobně krkolomně hledal Michal Horáček i hudbu ke svým textům. Nabídl je k zhudebnění a vybral pak tu verzi, která ho nejvíce zaujala. Na desce se nakonec sešli Petr Hapka a Paolo Conte, Jarda Traband Svoboda a Tanita Tikaram, Hana Robinson, Ivan Hlas, Milan Vyskočko a muzikanti ze skupiny Čechomor.

Některé ze zpěvaček, které se objevují na albu Ohrožený druh, se možná objeví i ve hře Kudykam.  Libreto k „divadlu jedna báseň“  - text o 1 600 verších – napsal Michal Horáček, hudbu Petr Hapka. Premiéra v režii Dodo Gombára a se scénografií Michaely Hořejší se uskuteční 22. října 2009 ve Státní opeře Praha.