Karamazovi se nedostali do užší nominace na ceny Evropské filmové akademie

Madrid - I když se český film Petra Zelenky Karamazovi dostal do širšího výběru filmů, které by mohly získat výroční cenu Evropské filmové akademie, do finálových nominací se nakonec tento snímek nevešel. Akademie dnes oznámila, že o vítězi se rozhodne mezi šesticí filmů z Itálie, Francie, Španělska, Velké Británie a Izraele. Ceny budou uděleny 6. prosince v Kodani.

Kandidáty na titul Evropský film 2008 jsou italské snímky Il Divo (Vznešený) a Gomorra, francouzský Entre les murs (Mezi zdmi), který letos vyhrál na festivalu v Cannes, španělský El Orfanato (Sirotčinec), britská komedie Happy-go-lucky a animovaný izraelský film Waltz with Bashir (Valčík s Bašírem).

Tvůrci obou italských filmů Paolo Sorrentino a Matteo Garrone, Francouz Laurent Cantet (Mezi zdmi) a Izraelec Ari Folman (Valčík s Bašírem) jsou také mezi kandidáty na cenu pro nejlepšího evropského režiséra. Sorrentino a Folman jsou navíc ve hře i pokud jde o nejlepší scénář.

Mezi šesti kandidáty na cenu pro nejlepšího herce je i italský herec Toni Servillo, který si zahrál v obou zmíněných italských snímcích. Nejznámější ze šestice na totéž ocenění mezi herečkami je ve Francii žijící britská hvězda Kristin Scottová Thomasová, a to za roli ve filmu Il y a longtemps que je t˙aime (Už dlouho tě miluji).