Knížka o Moje a její rodince zachraňuje gorily v Kamerunu

Praha/Yaoundé - Moja a její gorilí rodinka se vydaly do Afriky. Seznámit se s nimi budou moci školáci v Kamerunu, kteří si přečtou knížku pohádek. Ve francouzštině a angličtině ji vydal Český rozhlas v rámci projektu Odhalení. Distribuuje ji ve spolupráci s Limbe Wildlife Centre, do něhož putuje většina peněz z více než tříletého projektu.

„Smyslem té knížky je poukázat na to, že příroda je největším bohatstvím Kamerunu,“ vysvětluje Miroslav Bobek z ČRo. „V Kamerunu a okolních zemích žijí gorily nížinné, tedy příslušníci stejného druhu, který je chován v pražské zoo. Právě těm jsme se rozhodli pomáhat. Horských goril je sice méně, ale na jejich ochranu se také soustřeďuje větší pozornost,“ domnívá se.

Gorily jsou úžasní tvorové, říká knížka

Nápad na cizojazyčnou knihu o asi nejznámější rodince z pražské zoo vznikl v Limbe Wildlife Centre. Jeho činnost spočívá v péči o gorily, které jako mláďata přišly vinou pytláků o rodiče, a funguje také jako osvětové a vzdělávací centrum.

„Knížka by měla africkým dětem ukázat, jak úžasní tvorové jsou gorily a jaké bohatství představuje deštný prales,“ doplňuje Bobek. Gorily v Kamerunu jsou ohroženy lovem, který se na ně pořád ještě pořádá, a také kácením pralesů, v nichž žijí.

Pohádky do cizojazyčných příběhů o pražských goriálách byly vybrány z knížek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci. Od poloviny listopadu budou zdarma distribuovány v kamerunských školách.

„Do kamerunského přístavu Douala by knihy měly dorazit v prvních dnech listopadu. Slavnostně pokřtěny budou 14. listopadu v Limbe a hned poté je začneme distribuovat po Kamerunu,“ potvrzuje Petra Hanzelková z ČRo.

Odhalení a Limbe Wildlife Centre

Projekt zvířecí reality show Odhalení spustil rozhlas v listopadu před třemi lety jako projekt ke zlepšení života goril ve volné přírodě a také jako reakce na tehdejší vlnu reality show na komerčních televizích. Kamery snímaly chování goril v pražské zoo a přenášely je na webové stránky projektu.

O projektu vznikla DVD Odhalení a Nové příběhy, kniha, dva svazky gorilích pohádek a CD pohádek a písniček. Na sbírkovém kontě Odhalení se podařilo shromáždit přes tři čtvrtě milionu korun, z nichž je podporováno především Limbe Wildlife Centre v Kamerunu.

  • Logo Vladimíra Veselého autor: Vladimír Veselý, zdroj: www.zoopraha.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1289/128844.jpg
  • Kniha z projektu Odhalení zdroj: www.odhaleni.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/516/51527.jpg