ČT2 představuje dosud neuvedené filmy F. Truffauta

Praha - Při příležitosti 11. ročníku Festivalu francouzského filmu, který se v kinosálech v Praze a dalších sedmi městech uskuteční na konci listopadu, uspořádala Česká televize tradiční přehlídku francouzského filmu. Ve Filmovém klubu na ČT2 mají diváci možnost od října do prosince vidět šest dosud neuvedených filmů slavného režiséra Francoise Truffauta (1932-1984): Nevěsta byla v černém, Siréna od Mississipi, Divoké dítě, Příběh Adély H., Kapesné a Muž, který miloval ženy.

Přehlídka je právě v polovině, po uvedení režisérovy prvotiny na poli „černého“ filmu Nevěsta byla v černém (1968), snímku o bláznivé lásce s J.-P. Belmondem a C. Deneuveovou Siréna od Mississippi (1969) a filmu Divoké dítě (1970), inspirovaném nalezením jedenáctiletého chlapce, který vyrůstal v lesích, uvidí diváci ještě tři snímky ze 70. let.

Ve středu 12. listopadu uvede ČT2 dílo inspirované skutečnou postavou dcery spisovatele Victora Huga Příběh Adély H. (1975), v němž Isabelle Adjaniová ztvárnila láskou posedlou mladou ženu, pronásledující svého bývalého milence. Hugová svou sebedestruktivní posedlost zaznamenala ve vlastním deníku.

O týden později, 19. listopadu, přijde na řadu snímek z roku 1976 Kapesné. Truffaut v něm navázal na svůj krátkometrážní film Uličníci a na slavný film Nikdo mne nemá rád. Film je rozčleněn na několik epizod, kde jednotlivé děti vystoupí na chvíli do popředí a režisér upírá pozornost na jejich osobní problém. Truffaut zde složil hold citlivosti, vitalitě a vynalézavosti malých hrdinů a dojímá mistrovsky zachycenou spontaneitou.

Přehlídku uzavře 3. prosince romantická komedie Muž, který miloval ženy (1977), považovaná za jeden z Truffautových nejzábavnějších filmů se silnými autobiografickými prvky.