Luboš Andršt oslavil na šumperském festivalu šedesátiny

Šumperk - Přední český bluesový kytarista Luboš Andršt vystoupil ve čtvrtek v Domě kultury v Šumperku na úvodním koncertu mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive. Oslavil zde se zpožděním své 60. narozeniny, zahrát si s ním přijelo mnoho členů jeho bývalých i současných bluesových kapel, mezi jinými Michal Prokop nebo Radim Hladík. Hlavní část festivalu potrvá do 15. listopadu a nabídne řadu mezinárodních hvězd.

Na scéně se vystřídaly skupiny Luboš Andršt Blues Band, Blues Band a Energit. Oproti původním plánům však hrály v pozměněných sestavách, řadu hostů skolily nemoci a úrazy - kvůli vážným zdravotním komplikacím nedorazil ani Michal Pavlíček. 

Závěr večera patřil „hvězdnému kytarovému triu“, v němž Andršta doprovodil jeho vrstevník Radim Hladík a o několik muzikantských generací mladší Lukáš Martinek (jako náhradník Pavlíčka). Andršt a jeho kolegové zahráli řadu hitů od kapely Cream, Jimiho Hendrixe a dalších slavných bluesmanů.

Kromě kytaristů se na pódiu blýskli například houslista Jan Hrubý či hráč na foukací harmoniku Ondřej Konrád; na stejný nástroj si zahrál i zpěvák Michal Prokop. Nadšené publikum muzikanty ani po čtyřech hodinách hraní nechtělo pustit z pódia.

Luboš Andršt se narodil 26. července 1948. V 60. letech nejprve prošel celou řadou již zapomenutých souborů, v roce 1970 zakotvil v Prokopově kapele Framus Five. S Prokopem vystupuje i nyní; doprovázel také třeba Martu Kubišovou, a kdysi si zahrál i se slavným americkým bluesmanem B. B. Kingem.

„Byli tu fantastičtí lidé, takže to hrálo samo. Potřebuju cítit odezvu ze sálu a ta dneska byla. Je to vzájemné předávání energie,“ řekl kytarista po šumperském koncertě.

Festival Blues Alive se letos v Šumperku koná již potřinácté. Potrvá do soboty, jeho hlavními hvězdami budou kanadská kytaristka a zpěvačka Sue Foleyová a americká zpěvačka Wanda Johnsonová. Následovat budou „satelitní koncerty“ v několika českých a polských městech. Největší hvězda festivalu, žijící legenda chicagského blues James Cotton, přezdívaný Pan Harmonika, vystoupí v sobotu. V Česku to bude vůbec poprvé.