Národní divadlo bude slavit tři dny

Praha - Tři dny si bude Národní divadlo v Praze připomínat výročí znovuotevření po ničivém požáru před 125 lety. Současně zlatá kaplička oslaví 25. výročí znovuotevření historické budovy po dlouholeté rekonstrukci a otevření Nové scény, která dnes slouží Laterně magice. Oslavy začaly dopoledne znovuodhalením sousoší trig Bohuslava Schnircha.

„Znovuodhalením sousoší trig Bohuslava Schnircha na střeše historické budovy ukončujeme první část rekonstrukce,“ prozrazuje mluvčí činohry ND Tomáš Staněk. Odpoledne pak, zhruba od jedné hodiny do půl páté, bude historická budova otevřena pro veřejnost. Po celou dobu budou prostorami provázet průvodci v kostýmech.

Návštěvníci se dostanou i do míst, která jsou obvykle utajená. Uvidí například základní kámen nebo prezidentské salonky a lóži. „Mají dvojí kouzlo,“ domnívá se ředitel ND Ondřej Černý, „jednak ukazují v malém vzorku krásnou galerii divadla, od Hynaise přes Mařáka k Brožíkovi, jednak jeho důstojnost. Navíc mají v sobě určitý patos.“

Současně bude odpoledne odhalena busta Gustava Schmoranze, který řídil Národní divadlo v letech 1900 až 1922. „Schmoranzova busta už jednou v divadle nainstalována byla. V době, kdy zde Schmoranz působil jako ředitel, studoval tu i Zdeněk Nejedlý, kterého vždy, když vyrušoval během představení, Schmoranz nechal vyvést. Když se pak Nejedlý stal v roce 1949 ministrem, nechal ředitelovu bustu odstranit,“ vypráví vedoucí vnějších vztahů ND Štěpán Kubišta.

Večer 18. listopadu proběhne slavnostní představení Smetanovy Prodané nevěsty. Předcházet mu bude slavnostní akademie, v níž - stejně jako před 125 lety - zazní předehra C dur Bedřicha Smetany a slavnostní sbor Národ sobě od Karla Bendla v podání zpěváckého spolku Hlahol.

Při té příležitosti předá ředitel ND Ondřej Černý symbolický nájem ve výši jedné koruny Dominice Kolowratové Krakovské za užívání prostor Kolowratského paláce.

Akce budou pokračovat i 19. a 20. listopadu. Ve středu před polednem bude zpřístupněna haptická stezka pro nevidomé v budově první české divadelní scény. Patronkou této stezky je hraběnka Mathilda Nostitzová, patronka charitativního projektu Bílá pastelka. Pro tuto příležitost bylo vybráno 20 bust, které si nevidomí budou moci během prohlídky „ohmatat“. Taťjána Medvecká namluvila povídání o divadle a významných osobnostech s ním spojených, které vychází také na CD.

20. listopadu bude představen komiks Nazdar, Národní divadlo, jehož cílem je přiblížit založení zlaté kapličky.

Divadlo hraje na ČT24

  • 18. listopadu od 15:00
  • Debata s předsedou repertoárové komise ND Bedřichem Gregorinim a architekty Miroslavem Řepou a Vladimírem Gleichem o pokračování rekonstrukce divadla
  • O budoucnosti Nové scény s šéfem Laterny magiky Petrem Tošovským, šéfem činohry Michalem Dočekalem a divadelními kritiky Janem Kerberem a Vladimírem Hulcem
  • Herci a tanečníci ND o své umělecké práci
  • Interview ČT24 s ředitelem ND Ondřejem Černým
  • 22:25 na ČT1 - Retro o rekonstrukci ND; vzpomínat budou všichni, od šatnářek po herce
Vydáno pod