Nabokovův syn poslední román svého otce nezničil. Vydá ho

Londýn - Více než třicet let po smrti Vladimira Nabokova vyjde jeho poslední, nedokončený román. Uložen byl dosud v trezoru švýcarské banky a jeho obsah je tajemstvím. Nabokov na smrtelné posteli v roce 1977 chtěl po své manželce, aby jeho poslední dílo spálila. Ta ale rozhování nechala na jejich synovi Dmitrijovi, který nyní oznámil, že román The Original Of Laura nechá příští rok vydat.

„Reagoval by mnohem střízlivěji, kdyby se již nedíval smrti do tváře. Určitě by nechtěl rukopis zničit, ale dokončil by ho,“ vysvětloval Dmitrij Nabokov, proč chce porušit otcovo poslední přání. „Když jsme spolu mluvili, které své knihy považuje za nejdůležitější, Laura byla mezi nimi. Takhle se nemluví o knize, kterou chcete zničit.“

Se spisovatelovým synem nesouhlasí Nabokovův prasynovec Vladimír Petkevič, lingvista, který žije v Praze a působí na Filozofické fakultě Univerzy Karlovy. Je vnukem sestry Vladimira Nabokova Olgy. „Neznám ten román, byl dlouhá léta držen v tajnosti. Pokud bych se mohl rozhodovat, spíš bych jej nezveřejňoval, když to bylo autorovo přání,“ domnívá se Petkevič.

Otcův poslední román označuje Dmitrij Nabokov za mimořádně originální dílo, které je „podmanivé, ale ne vždy příjemné - je svým způsobem šokující“. Jeho hrdinou je tlustý a fyzicky nepřitažlivý akademik Philip Wild, který má za ženu hezkou, mimořádně promiskuitní Floru. Vzal si ji, protože mu připomínala lásku z mládí.

Třiasedmdesátiletý Dmitrij Nabokov byl operním pěvcem a respektovaným překladatelem. Byl také editorem otcových děl. Jeho poslední novelu napsanou rusky - Kouzelník - přeložil do angličtiny.