Semafor uvede potrhlou hru Já jsem otec Bemle (a já matka Žemle)

Praha - Za potrhlou hudební komedii, inspirovanou dávnou dětskou říkačkou a starou dobrou recesí ozančuje nové představení divadla Samafor její autor Jiří Suchý. Hra s názvem  Já jsem otec Bemle (a já matka Žemle) budeme mít premiéru v úterý 25. listopadu.

„Je to už více než 60 let, co jsem byl na dětské besídce, kde měly děti takovou hru a zpívaly tuhle říkačku: Já jsem otec Bemle a já matka Žemle, já synáček Fritzi a já dcera Mici. Bylo tu moc směšné a utkvělo mi to v paměti,“ řekl Suchý. A protože prý doslova prahl po tom napsat velice bláznivou a skoro recesistickou komedii, přišel na nápad postavit do jejího středu potrhlou rodinu.

„A tak jsem vzal za její základ tuhletu říkačku, která se ozve hned na začátku jako jakýsi prolog,“ dodal semaforský principál k inscenaci, která je podle něj činohrou s řadou písniček. Hudba je částečně jeho dílem. Dále se na ní podíleli Václav Kopta a Jiří Štědroň.

„Stejně, jako dávám příležitost novým skladatelům, jsem dal příležitost i těm hercům, kteří se na naší scéně už několikrát osvědčili. A tak titulní role ztvární Václav Kopta a Olina Patková,“ vysvětlil Suchý s tím, že on a Jitka Molavcová k nim přijdou na návštěvu.

V dalších rolích inscenace se objeví Vanda Hauserová, Adéla Zejfartová, Lucie Černíková, Šárka Marková, Irena Musilová, Jolana Smyčková, Radim Schwab, Jiří Štědroň a Jan Petráň.

Už 5. prosince bude mít na na semaforském jevišti premiéru další novinka. Je z řady tradičních vánočních představení nazvaných podle první sloky oblíbeného hitu Tiše a ochotně - nyní bude mít název Purpura na plotně. Do konce roku v Semaforu zvládnou celkem patnáct představení včetně zájezdů do Hradce Králové a Myjavy.