Topičův salon poprvé vystavuje současné umění

Praha - První výstava umělců mladé a střední generace dnes začíná v prostorách Topičova salonu na pražské Národní třídě. Návštěvníkům galerie se představí 11 autorů, z nichž mnozí spolu ještě nikdy nevystavovali. Názorová a formální různorodost umělců je koncepčně sjednocena kurátorem Petrem Vaňousem. Výstava nazvaná INtroCITY/Nukleární rodina potrvá do 1. ledna.

Téma se dotýká vnitřního světa jedince a jeho rezonance s okolím. „Název odkazuje k vnitřnímu městu tvůrců, kterým byla ponechána umělecká svébytnost. Nukleární rodina je sociologický pojem pro základní rodinnou jednotku, tvořenou otcem, matkou a dítětem. My jsme se pokusili vytvořit v galerii umělou rodinu jako prostor pro vciťování do současné reality očima umělců,“ poznamenal ke své kurátorské koncepci Vaňous.

Z jedenácti autorů je pět žen a šest mužů. Jediná umělkyně Jana Farmanová pochází ze Slovenska, ostatní jsou Češi. Představí se Jonáš Czesaný, René Hábl, Marta Hošková-Hošťálková, Jakub Janovský, Jana Kasalová, Markéta Korečková, Jaromír Novotný, Jiří Petrbok, Dagmar Šubrtová a Igor Korpaczewski, vystavující pod monogramem KW.

Na výstavě se vedle sebe nacházejí akrylové malby, kresby, objekty i videoprojekce. Každý s autorů se přitom s tématem vyrovnává po svém. Korečková se prezentuje figurálními objekty sarkasticky komentujícími problematiku rodiny a genderu. Ironií nešetří také Šubrtová, známá především jako sochařka. V rámci INtroCITY vystavuje parodickou verzi tradičních rakouských výšivek. Z prací KW dýchá hluboké sebepoznávání a melancholie. Podobně je tomu u maleb Sczesaného. Kasalová se ve videích zabývá přesahem umělce a zvířete.

Nukleární rodina je šestou a poslední výstavou v Topičově salonu, který byl otevřen letos na jaře prezentací díla Jiřího Koláře. Od té doby uvedl čtyři další autorské výstavy. Současná exhibice je tedy první koncepční, zaměřená na více autorů. V příštím roce se uskuteční dalších šest instalací. První představí významného českého malíře Otakara Slavíka, který žije od roku 1980 ve Vídni.