Abaton duněl hardcorem

Praha - V pražském Abatonu vystoupila legenda patřící k nejzajímavějším představitelům newyorského crossoveru, který spojuje nejen metal s hardcore, ale využívá už i prvků rapu - formace Biohazard. Kapela křižuje Evropu s výročním turné, protože hraje přesně 20 let. Politická témata, úderné texty a tvrdá muzika to jsou synonyma pro newyorskou Biohazard. Jedna z nejvlivnějších hardcorových kapel první poloviny devadesátých let.

„Hrajeme spolu dvacet let. Za tu dobu za sebou máme obrovské úspěchy, ale taky velké pády, pořád nahoru a dolu. Rozhodně to není žádná nuda,“ komentuje Danny Schuler.

Biohazard vznikli v roce 88 a od začátku je nejvíc zajímali problémy dospívající americké mládeže, která se bezcílně potloukala po brooklynských ulicích a brala drogy. 

„Naše texty jsou o našich pocitech, o tom, co se kolem nás děje, není to jenom pro fanoušky hardcoru, ale pro všechny, kteří to vnímají stejně. Vytvořili jsme svůj vlastní žánr, ostatní z nás teď už jenom čerpají,“ přibližuje tvorbu skupiny Bobby Hambel.

Přelomovou deskou v kariéře kapely byla Urban Discipline z roku 92, která Biohazard okamžitě katapultovala do popředí hudebního zájmu a na titulní stránky magazínů. Přinesla totiž do té doby něco neslýchaného - směs hardcoru, metalu a hip-hopu.