Divadlo v Dlouhé: Instantní Shakespeare za 120 minut

Praha - Jako "škleb proti fastfoodovské kultuře" označují svou úspěšnou hru z konce 80. let její autoři. Souborné dílo Williama Shakespeara, jak se hra jmenuje, napsali jako dvacetiletí američtí herci. Chtěli pomocí vtipných skečů oživit dílo slavného anglického dramatika a v pouhých dvou hodinách divákům ukázat všechno, co napsal, tedy 37 her a 154 sonetů. Na jejich uvedení by bylo třeba přibližně 38 hodin představení. Shakespeara v instantní verzi uvádí dnes v premiéře i Divadlo v Dlouhé.

„Je to hra, kterou napsali tři herci-klauni, taková jejich improvizace, a sami vyzývají k tomu, že je hru třeba aktualizovat,“ domnívá se Miroslav Táborský, který se na scéně Divadla v Dlouhé objeví. Společně s ním ještě Jan Vondráček a Martin Matejka. Režie se ujal Jan Borna, hru přeložil Jiří Joska.

Například v Romeovi a Julii zastanou všechny role dva herci a jeden vypravěč. Při slavné balkonové scéně se oba milenci domlouvají po esemeskách. Režisér Borna si prý ale uvědomuje, že je vůči českému publiku v jiné pozici než tvůrci v Anglii, kde jsou zápletky Shakespearových her všeobecně známé.

Shakespeare ve 120 minutách

Američtí autoři scénáře a zároveň představitelé všech rolí - Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer - uvedli hru v premiéře 9. června 1987 v Kalifornii. Evropskou premiéru měla hra v březnu 1992 v londýnském West Endu a od té doby je s úspěchem hrána po celé Evropě. V současné době například na Slovensku nebo v Maďarsku.