Venkovský učitel dostal ve Stockholmu dvě ceny - pro Bydžovskou a Marka

Praha/Stockholm - Herečka Zuzana Bydžovská a kameraman Diviš Marek si z 19. mezinárodního filmového festivalu ve Stockholmu odvezou ceny. Získali je za film Venkovský učitel. Snímku Bohdana Slámy konkurovaly ve švédské metropoli dvě desítky titulů. Hlavní cenu festivalu získal americký film Frozen River, čerpající námět z ilegální imigrace do Spojených států. Oceněn byl také britsko-irský projekt Hunger.

Bydžovská získala cenu pro nejlepší herečku. Porota ji ocenila za neobyčejně důstojné a propracované ztvárnění postavy, která se musí rozhodovat mezi svým mateřským citem a touhou zbavit se své samoty.

Kamareman Diviš Marek zabodoval svým vizuálním stylem oslavujícím přírodu a její souznění s lidskými bytostmi. Porota vyzdvihla jistotu, s níž vytváří životem naplněné obrazy, které diváků umožňují získat intimní vztah k postavám filmu.

Producent filmu Pavel Strnad byl zprávou nadšen. „Je to superúspěch - hlavně jsem rád kvůli Zuzaně,“ řekl. „Jsem rád i za Diviše Marka - vždyť loni dostal na této přehlídce cenu polský filmař a dvojnásobný držitel Oscara Janusz Kaminski, kameraman Stevena Spielberga,“ dodal.

Strnad uvedl, že nyní Venkovský učitel prodává do distribuce v řadě zemí, smlouvy jsou podepsány v osmi z nich. „Sláma odjede záhy uvést tento snímek do New Yorku. V americké distribuci by se měl objevit zřejmě od února,“.