Juraj Herz natáčí horor Tma

Valeč (Karlovarsko) - Nový snímek režiséra Herze Tma vypráví příběh umělce Marka, který po letech objevuje tajemství domu, v němž prožil dětství. Bývalý hudebník se chce v domě věnovat malování obrazů. Začíná ovšem podléhat energii tajemného místa a odhalovat zapomenuté tragédie, které se tu odehrály. Později se Marek sbližuje s místní dívkou Lucií, která ho motivuje k dalšímu odhalování souvislostí. Nátáčení začalo v malém městě Valeč na Karlovarsku. Premiéra Tmy je naplánována na léto roku 2009.

Režisér by rád natočil horor přesně podle svých představ. Herz vždy chtěl pokračovat v hororových filmech, přesně v duchu Spalovače mrtvol z roku 1968. „Měl jsem připravené čtyři další filmy a ani jeden mi nedovolili točit. Protože jsem se snažil netočit politické filmy, dal jsem se na pohádky. Děti však s brekem utíkaly z kina, protože jsem nezapřel vztah k filmům hrůzným,“ dodal režisér. Ve Valči už Herz kdysi točil Dotek motýla s Janou Brejchovou v hlavní roli, který měl premiéru v roce 1972.

Juraj Herz však nechtěl vytvořit pouze ponurý film, plný napětí a tísnivé atmosféry. Tak jako ve Spalovači mrtvol bylo jeho záměrem obohatit snímek o  závažné podtexty a souvislosti. „Na rozkaz Himmlera se v Německu vraždili německé děti i dospělí, kteří měli Dawnův syndrom nebo nějaký psychický problém a já jsem i toto dostal do filmu,“ uvedl režisér.

Scénář napsal Martin Němec. Námět k filmu Tma vznikl už téměř před deseti lety. Přestože byl před časem oceněn i Nadací Miloše Havla, na zfilmování čekal dlouho. Až do doby, kdy se ho ujali producenti manželé Synkovi a Film studio Gatteo. Juraj Herz chtěl do jedné z hlavní rolí obsadit spoluautorku oscarové písně z filmu Once Markétu Irglovou. Záměr nevyšel, a příležitost tak dostala herečka Dejvického divadla Lenka Krobotová.

Pro Krobotovou je natáčení Tmy prvním hororem v její kariéře. Nabídka od Herze ji potěšila a sám příběh velmi zaujal. „Valeč je magické místo, kde působí zvláštní síly. To místo samo o sobě má strašně zajímavou atmosféru. Je to taková utajená vesnička, s mnoha památkami. Ale musím prozradit, že během natáčení se tady děly docela zajímavé věci, které jakoby vycházaly z příběhu filmu,“ prozradila Lenka Krobotová.

V dalších rolích se představí např. Ivan Franěk, polská herečka Malgorzata Kozuchowska nebo slovenský herec Andrej Hryc, který nešetřil superlativy: „“Je to velmi dobře napsaný scénář, dokonce si myslím, že za posledních deset nebo patnáct let je to absolutně nejlepší scénář, jaký jsem měl v ruce. Když mi ho Juraj herz poslal, tak jsem mu řekl, že to bude lepší než Spalovač mrtvol."