Milk – život homosexuálního aktivisty v kinech

New York - Harvey Milk byl prvním homosexuálním aktivistou, který otevřeně mluvil o své sexuální orientaci, nabádal ostatní gaye a lesbičky, aby bojovali za svá práva a aktivně působil jako politik v San Francisku. Příběh muže, který se snažil přesvědčit konzervativní americkou společnost sedmdesátých let, že homosexualita není nemoc, a že by se o ní nadále nemělo mlčet, se dostal na filmové plátno. Snímek jednoduše nazvaný Milk režiséra Guse Van Santa, mimo jiné autora filmu Dobrý Will Hunting, měl premiéru v amerických kinech. Hlavní roli homosexuálního politika ztvárnil Sean Penn.

Když mu bylo dvaačtyřicet, přestěhoval se rodilý Newyorčan Harvey Milk do San Franciska. Začal se zajímat o lokální politiku, stal se hlavní postavou a mluvčím hnutí homosexuálů. Jako první veřejně aktivní gay byl v roce 1977 zvolený do městské rady v San Francisku. Popularitu získal hlavně mezi mladými, jeho otevřené projevy a politika byly ale naopak trnem v oku mnohých konzervativců. V roce 1978 zastřelil Harveyho Milka jeho bývalý kolega z radnice.

Martin Luther King homosexuálů 

Životní story muže, kterému se ve Spojených státech přezdívá Martin Luther King homosexuálů, už v minulosti inspirovala mnohé autory. O jeho životě vyšlo několik knih a v roce 1984 vznikl dokument The Times of Harvey Milk, oceněný Oskarem. Nový hraný snímek se ale nezabývá jen politikou a zákulisím americké homosexuální komunity, ale přináší hlavně portrét Milkovy osoby.

Režisér Gus Van Sant oslovil mnohé přátele a spolupracovníky Harveyho Milka, probíral s nimi jeho postoje a názory, aby se co nejvíce přiblížil pravdě. Někteří se dokonce objevili před kamerou. „Bylo pro mě složité zfilmovat skutečný příběh, používat skutečná jména, protože nikdy si nejste úplně jistí, jak to vlastně ve skutečnosti bylo a na čí straně je pravda. Nakonec je to vlastně pantomima, odříkávání něčeho, co už se jednou stalo v konkrétních životech,“ poznamenal na konto svého filmu režisér.

Kritici na filmu oceňují hlavně otevřenost a přesnost, s jakou režisér dobové události v San Francisku zachytil. S nadšením píší novináři i o hereckém výkonu Seana Penna, hodnotí jej jako mimořádný, přesný a už spekulují o nominaci na Oskara. „Každý záběr a každá nová scéna, ve které se ve filmu objeví Sean Penn, je něco úžasného. I jeho obyčejný úsměv je nakažlivý,“ píše se například v recenzi deníku Chicago Tribute.

Pro Penna by to nebylo poprvé, v minulosti už byl nominovaný čtyřikrát a za hlavní roli ve filmu Tajemná řeka v roce 2003 Oskara získal.